PASTIRMA YAZI BAŞLADI!

PASTIRMA YAZI BAŞLADI!
PASTIRMA YAZI (11-25 Kasım) BAŞLADI!Geleneği yaşayan Anadolu insanı Haziran ayına kadar “Vay yaz ne zaman gelecek?”, “Vay havalar ne zaman düzelecek?” şeklindeki soruları sormaz kozmopolit kültürün yoğurduğu metropol insanı...

PASTIRMA YAZI (11-25 Kasım) BAŞLADI!

Geleneği yaşayan Anadolu insanı Haziran ayına kadar “Vay yaz ne zaman gelecek?”, “Vay havalar ne zaman düzelecek?” şeklindeki soruları sormaz kozmopolit kültürün yoğurduğu metropol insanı gibi. O halk takvimini/meteorolojisini bilir ve takip eder.

Halk takvimine/meteorolojisine göre Kasım ayının ikinci haftasında Fukara Yazı, Kestane Yazı da denilen Pastırma Yazı yani mevsimsiz sıcaklar dönemi başlar.

Hani şu Kolektif müzik grubunun dördüncü albümüne ve Yılmaz Erdoğan’ın “Böyle zamansız güneşli,/Umulmadık mavi günlerde” dizelerini içeren şiirine adını veren “Pastırma Yazı”. Benzeri bir pratik Anglo-Amerikan kültüründe “İndian Summer (Kızılderili Yazı)” adıyla yaşar.

Kış aylarını yaşamak zordur Anadolu’nun yağışlı ve sert soğuklu yörelerinde. İnsana da zordur, hayvana da. Geleneği yaşayan Anadolu insanının son şansıdır “Pastırma Yazı”: Sucuk, kıyma, pastırma gibi etli yiyecekleri; erişte, makarna, mantı, kuskus kadayıf gibi unlu yiyecekleri bu dönemde tamamlar. Ağaçların kuru dallarını keser, kış odunlarını bir köşeye yığar, meyve ağaçlarının kışlık bakımları yapıp diplerini gübreler. Dışarıda kalan ot, saman ve yakacak cinsinden ne varsa içeriye alır. Ağıl ve ahırların bakımı son kez gözden geçirir.

Ya sonrası! O bilir ki Mayıs Yedisi'ne kadar kar, bora, fırtınadır.