Pazarcı da, vatandaş da şikayetçi

Pazarcı da, vatandaş da şikayetçi
Sarayönü'nde cuma günleri kurulan halk pazarında mutfak alışverişinin vazgeçilmezi olan sebze ve meyveler, vatandaşların cebini yakıyor. Esnaflar da, vatandaşlar da fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor. Esnafların işlerinin...

Sarayönü'nde cuma günleri kurulan halk pazarında mutfak alışverişinin vazgeçilmezi olan sebze ve meyveler, vatandaşların cebini yakıyor. Esnaflar da, vatandaşlar da fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor. Esnafların işlerinin aşırı derecede düştüğünü dile getirirken, vatandaşlar bütçeleri el verdiği derece günü kurtaracak kadar alışveriş yapabildiklerini anlatıyor.

Ekonomik problemler nedeniyle son aylarda özellikle mutfak alışverişlerini yapmaya çalışan vatandaşlar, karşılaştıkları yüksek fiyatlar karşısında şok yaşıyor. Yemeklerin vazgeçilmezi olan patates ve soğanın kilo fiyatları vatandaşın cebini yakıyor.  Kilosu 5 liradan satılan patates ve soğan nedeniyle vatandaşlar tezgah önünde kara kara düşünüyor. Çuval ile patates ve soğan almanın artık tarihe karıştığı günümüzde, insanlar artık alışverişlerini adet ile yapıyor. Fakat market ve pazar fiyatları karşılaştırıldığında pazar fiyatlarının market fiyatlarına oranla daha uygun olduğu gözleniyor.

Fiyatlar cep yakıyor

Market fiyatlarına göre pazar fiyatları daha düşük gibi görünse de pazar fiyatları da vatandaşın cebini yakıyor. Mutfak alışverişini yapmaya çalışan vatandaşlar için artık birçok ürünü kilo ile almak zor bir hal aldı. Hava koşulları nedeniyle fiyatların normal olduğunu ifade eden pazar esnafı ile vatandaş arasında birçok kez fiyat tartışması yaşanıyor. Yükselen fiyatlar karşısında vatandaşın en büyük arzusu fiyatların yeniden makul seviyelere gerilemesi oluyor.

Alım gücü çok düşük

Pazar esnaflarından İmdat Uçar, yaptığı açıklamada, "Vatandaşımızın alım gücü çok düştü. Fiyatlar yavaş yavaş düşmeye başladı ancak hale her şey çok pahalı. İnsanlar boğazından kısıyor mecburen. Bu bizim satışlarımızı da düşürüyor. Mesela geçmişte 10 kasa sattığım üründen artık 3-4 kasa anca satılıyor. Satışlarımızdaki düşüş yüzde elliden fazla." dedi.

İnsanlar yeterli beslenemiyor

Pazar alışverişi yapan Ertuğrul Ceran ise pahalılıktan şikayet ederek, "İnsanlar aldığı üç kuruş maaşla nasıl geçineceğini şaşırıyor. Çok değil daha bir kaç sene önce 50 kuruşa, 1 liraya satılan ürünler şimdi 5-6 lira. İnsanlar 40-50 lirayla bütün pazar alışverişini yapabilirken, 50 liraya artık 5 kilo soğan, 5 kilo patates alınabiliyor artık. Bu ülke nasıl bu hale geldi şaşırıyorum. İnsanlar artık doğru düzgün beslenemiyor bile. Çoğunun evine sebze meyve girmiyor. İnsanlar pazara bir hafta çıksa bir hafta çıkamıyor." şeklinde konuştu.