Reflü hayatınızı zehir etmesin

Reflü hayatınızı zehir etmesin
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Şükrü Serhat Kara, reflü hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri ve reflü hastalarının yaşam kaliteleri için dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.Reflü denilen mide rahatsızlığının...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Şükrü Serhat Kara, reflü hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri ve reflü hastalarının yaşam kaliteleri için dikkat etmeleri gerekenleri anlattı.

Reflü denilen mide rahatsızlığının ciddi sorunlara neden olabileceğini belirten Dr. Kara, "Normalde sindirim sistemimizdeki içeriğin hareketi ağızdan, yutma borusuna; yutma borusundan mideye ve mideden de onikiparmak bağırsağına doğrudur. Bunun tersi bir durum olmaması gerekir. Mide içeriğinin yukarı, yutma borusunun içine doğru kaçması ise son derece ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir. Sonuç olarak halk arasında reflü; mide içeriğinin fazla miktarda yutma borusunun içine doğru geri kaçmasının sonucunda ortaya çıkan bir dizi şikâyetlerdir." dedi.

Belirti ağza gelen acı su

Reflü hastalarının genelde hangi tür şikâyetlerde bulunduklarından bahseden Dr. Kara, "Reflü hastaları genelde şu tarz şikâyetlerden yakınırlar; ağza acı su gelmesi, göğüs kemiğinin arkasında rahatsızlık duyulması. Geniz, boğaz problemleri, ses kısıklığı, ses çatallanması, ses yorgunluğu, sık farenjit, larenjit, geniz problemler, sinüzit, ses teli polipleri, yemek aralarında boğazda bir düğüm ya da yabancı cisim hissi olması ve bunun geceleri geçmesi gibi şikâyetlerse nadir olarak reflü hastalarında görülebilir." diye konuştu.

Sigara mide asidini arttırır

Alınacak bazı önlemler ile reflü şikayetlerinin azalacağını vurgulayan Dr. Kara, "Yiyecekler yatmadan en az 2-3 saat önce yenilirse mide asidi azalmış olur ve mide içeriği kısmen de olsa boşalmış olur. Akşam geç saatlerde küçük porsiyonlar idealdir. Yiyecekleri yavaş yavaş yiyip, iyi çiğnenmeli, yiyecekler iyi çiğneyerek midede kalma süresi kısaltılabilir. Buda şikâyetlerin artmasını önler. Çikolata, kuruyemiş, nane, kızarmış ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, neskafe, karbonatlı içecekler, alkollü içeceklerden uzak durun. Sigara içmeyin çünkü sigara yemek borusunun altındaki kasların düzenli çalışmasını önleyici bir faktördür. Sigara aynı zamanda mide asidini arttırır." ifadelerini kullandı.