Sahipsiz hayvanlara şefkatle bakıyor

Sahipsiz hayvanlara şefkatle bakıyor
Sarayönü’nde yaşayan 77 yaşındaki Eyüp Nizam, topluma veya kendisine dahi faydası olmayan bazı insanların alaylarına rağmen, her gün büyük bir fedakarlık örneği göstererek ilçenin sahipsiz köpeklerini besliyor. Hasta olan...

Sarayönü’nde yaşayan 77 yaşındaki Eyüp Nizam, topluma veya kendisine dahi faydası olmayan bazı insanların alaylarına rağmen, her gün büyük bir fedakarlık örneği göstererek ilçenin sahipsiz köpeklerini besliyor. Hasta olan hayvanları tedavi ettiren Nizam, emeklilik maaşının bir bölümünü bu hayvanlara harcıyor. Hayvanların insanlardan daha sadık olduğuna değinen Nizam, hayvanların sadece sevgi ve şefkat istediğini belirtiyor.

Kendisini sokak hayvanlarına adayan Eyüp Nizam, yaz kış demeden her sabah erkenden kalkıp emekli maaşının bir bölümüyle satın aldığı yiyecekleri köpeklere götürüyor.

Yiyecekleri, bisikletiyle köpeklerin bulunduğu bölgeler tek tek götürerek veren Nizam, onların sağlık sorunlarıyla da ilgileniyor.

Sokak hayvanlarına şefkatle bakan Eyüp Nizam, çocukluğundan beri hayvanları sevdiğini söyledi. Maddi imkanları el verdiğince sokak hayvanlarını beslediğini belirten Nizam, şunları kaydetti:

“Bazen et, bazen kemik, bazen ekmek alırım. Hepsini de ücretiyle alırım. Kimseden ‘köpeklere vereceğim, senin de hayrın olsun, yardımın olsun’ diye istemem. Az veya çok, parasal gücümün yettiği kadar alırım. Günlük en az 10-15 lira arasında masrafım oluyor. Helal olsun. Daha çok olsa, daha çok harcarım. Zevk alırım.”

Hasta olanları tedavi ettiriyorum

Nizam, köpeklerin sağlık sorunlarıyla da ilgilendiğini kaydederek şunları söyledi:

“Hepsi benim yolumu gözlüyor. Geleceğimi biliyorlar ve beni bekliyorlar. Bazen yavrulayanlar oluyor. O yavrulara da süt götürüyorum. Hasta olanları beslerken yiyeceklerin arasına ilaç koyuyorum. Veterinere götürüp paramla muayene ettiriyorum. İğne vurduruyorum. Evime götürdüğüm de çok oldu.”

İnsandan daha sadıklar

Hayvanların sadakatine vurgu yapan Nizam, “Köpek, sahibi ölse bile yanından ayrılmaz. O kadar sağdıktır. Bana göre en azından insanlardan sağdıktır. Konya merkeze gittiğim zamanlar, bisikletimi nereye bıraktıysam, gelinceye kadar beni bisikletimin yanında bekliyorlar.” diye konuştu.

Hayvanların insanlara karşı tutumlarını, yine insanların davranışlarına bağlayan Nizam şöyle devam etti:

“İnsanlar onlara iyi davranmıyor. Hor görüyorlar, kovalıyorlar. Yerine göre taş atıyorlar, değnek vuruyorlar. O hayvanda kendine karşı sevgi mi yoksa tepki mi gösterildiğini biliyor. Sevgiye sevgiyle, tepkiye tepkiyle karşılık veriyorlar.”

Hayvanlar sadece sevgi istiyor

Örnek davranışına rağmen kendisiyle alay edilmesinden dert yanan Nizam, “Köpekleri sevip, onları beslediğim için bana köpekçi diyorlar. Herkes diyemem ama bazı kişiler bana kötü gözle bakıyor. Dalga geçiyorlar veya köpekçi diye alay ediyorlar. Her şeyde olduğu gibi bunda da eğitim çok önemli. Bilenlerin bilmeyenlere, dilsiz hayvanlara nasıl davranılması gerektiğini anlatması lazım ama ne yazık ki toplumumuzda böyle bir kavram yok. Bu hayvanlar dilsiz ama sevgi istiyor. İnsanlarımız onları beslemese bile en azından hor görmesin. Taş atıp, değnek vurmasın.” ifadelerini kullandı.