Şanlı Zaferin 109.yılı kutlandı

Şanlı Zaferin 109.yılı kutlandı
Yüz binlerce şehit veren ancak Çanakkale Boğazı'ndan işgalci kuvvetlere ait gemilerin geçmesine izin vermeyen Türk milletinin tarihi dönem noktalarından biri olan şanlı Çanakkale Zaferin 109. yıldönümü, yurt genelinde yapılan etkinliklerle kutlandı.

Türk Milletinin dünyaya çok önemli bir ders verdiği, yüz binlerce vatan evladının gözünü kırpmadan, vatanını savunmak adına canını vererek Çanakkale’yi geçilmez kıldığı zaferin 109. Yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Sarayönü’nde de törenler düzenlendi.

Cuma günü Çarşı camiinde Çanakkale şehitleri için okunan Mevlidi Şerif ve Sarayönülü şehitlerin kabir ziyareti ile başlayan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109.yıl dönümü programı, Pazartesi günü Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve ardından Sarayönü Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programı ile devam etti.

Çelenk sunma töreninde saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı büyük bir coşku ile hep bir ağızdan söylendi. Programının ikinci bölümü ise Sarayönü Belediyesi Ahmet Hüdai Salonunda gerçekleştirilen program ile devam etti.

sanli-zaferin-109-yili-kutlandi-4.jpg

Programa Sarayönü Kaymakamı Lütfullah Göktaş, Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak, resmi kurum amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları başkanları, muhtarlar, şehit aileleri ve gaziler ile bir grup öğrenci, öğretmen ve veliler katıldı.

Sarayönü Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırladığı programda okul müdürü Muhammed Emin Demirbaş, günün anlam ve önemini belirten şu konuşmayı yaptı.

sanli-zaferin-109-yili-kutlandi-2.jpg

Şanlı tarihimizdeki kahramanlık destanlarından biri de Çanakkale Zaferidir. Bugün burada bir kez daha ulusal savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 109. Yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını seve seve feda eden şehitlerimizi anmanın onurunu ve gururunu yaşamaktayız.

Çanakkale, öyle bir mücadeledir ki, asırlardır yorgun düşmüş bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır…

Çanakkale savaşına baktığımızda kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden tüm insanımız bu savaşta rol almış ve vatanı canı pahasına savunmuştur. Çünkü Vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır.

Atalarımız üzerlerine düşeni fazlası ile yerine getirmişlerdir. Lakin vazife onlar için bitmiş; bizim için başlamıştır. Bizler Çanakkale de kanını seve seve akıtmış şanlı ecdadımızın ne için şehit olduğunu her zaman hatırlamalı ve gelecek nesillere bunu fırsat buldukça anlatmalıyız.

Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmeliler; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir.

Bu duygularla, bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, ilk olarak Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhlarınız şad olsun…”

Konuşmanın ardından İlçe Müftüsü İbrahim Yazar tarafından Kuran-ı Kerim tilaveti ve Hatim duası gerçekleştirildi. Programın devamında Çanakkale Zaferi’nin tarihçesini anlatan video sunumu yapıldı.

anli-zaferin-109-yili-kutlandi-5-001.jpg

Okulun öğrencilerinden Ali Erfidan “Bir Yolcuya” adlı şiiri seslendirdi. Muhammed Elhac Ömer konuklara şehit mektubunu okudu.

Programın devamında okulun öğrencilerinin hazırlamış olduğu “Yarbay Hasan’ın şehadeti” isimli tiyatro gösterisi sergilendi.

Akabinde okulun korosu tarafından seslendirilen “Çanakkale Türküsü” herkesi mest etti.

anli-zaferin-109-yili-kutlandi-1-001.jpg

Program yapılan oratoryo gösterileri ve şiir dinletilerinin ardından hatıra fotoğraflarının çektirilmesi ile birlikte sona erdi.