Süt üreticileri isyanda

Süt üreticileri isyanda
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sürdürülebilir bir süt hayvancılığı için üreticinin bir litre süt sattığında 1,5 kilo yem alabilmesi gerektiğini belirtti.Ceran, yaptığı açıklamada süt fiyatlarındaki...

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sürdürülebilir bir süt hayvancılığı için üreticinin bir litre süt sattığında 1,5 kilo yem alabilmesi gerektiğini belirtti.

Ceran, yaptığı açıklamada süt fiyatlarındaki artışa ve yaşanan tartışmalara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Çiğ süte yapılan ve bazı çevreler tarafından 'fahiş' olarak nitelenen yüzde 47'lik zam, daha hayata bile geçmeden süt yemi fiyatlarına yüzde 24,4 zam yapıldı. Bununla yaklaşık bir yılda yapılan zam yüzde 93,4'e kadar yükseldi.

Çiğ süte yapılan yüzde 47'lik zammın ardından, birçok market, mandıra ve süt işleyicisinin süt ve süt ürünleri fiyatlarına yüzde yüzlere varan aşırı zam yaptığını da hatırlatmak isterim.

Zincir market mağazalarının raflarına bakıldığında, beyaz peynirde yüzde 95'e, kaşar peynirinde yüzde 62'ye, günlük pastörize sütte yüzde 60'a, yoğurtta yüzde 81'e, tereyağında yüzde 117'ye, uzun ömürlü UHT sütte ise yüzde 147'ye varan oranlarda fiyat artışları olduğu görülüyor. Bir yerlerde fahiş fiyat artışı arıyorsak önce sanayicilere ve marketlere bakmamız lazım."

"Tarım milli güvenlik meselesidir"

Üretim ayakta tutulamazsa 2022'de et ve süt fiyatlarında çok daha fazla artış yaşanabileceğini savunan Ceran, üretimin desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Ceran, aksi takdirde üreticinin hayvanlarını kesime göndereceğini ve ithalatın artacağını uyarısında bulunarak, "Bir çiğ süt üreticisi bir litre süt sattığında 1,5 kilo yem alabilmelidir. Buna süt/yem paritesi (alım gücü) denilir.

Süt üreticisinin ya aldığı yem fiyatları düşürülmeli ya da sattığı süt fiyatları artırılmalı. Bu parite sağlanmazsa damızlık hayvanlar kasaba gidecek, tüketiciler üretilemeyen süt nedeniyle çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri yiyecek, ithal süt tozu ile süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır.

Diğer yandan süt hayvanları kesilince, besilik hayvan da üretilemeyecek, bu durumda da tüketicinin gündemini fahiş kırmızı et fiyatları işgal edecektir.

Tarım bir milli güvenlik meselesidir. Üretimi canlı tutmalı, üreticileri memnun etmeli, üretimde sürdürülebilirlik için üreticilere her türlü desteği vermeliyiz."  şeklinde konuştu