Süt zammı sevindirmedi

Süt zammı sevindirmedi
Yem maliyetleri altında ezilen süt sığırı yetiştiricileri tarafından üretilen çiğ süt fiyatlarına zam geldi. Çiğ süt fiyatı 2 lirada 2 lira 30 kuruşa yükseltildi. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu,...

Yem maliyetleri altında ezilen süt sığırı yetiştiricileri tarafından üretilen çiğ süt fiyatlarına zam geldi. Çiğ süt fiyatı 2 lirada 2 lira 30 kuruşa yükseltildi. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, zammın kısa süreliğine de olsa üreticilere nefes aldıracağını ancak çiftçinin zarar etmesinden dolayı üretim günden güne azaldığını söyledi. Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban ise zam vermenin hiçbir sorunu çözmeyeceğini, maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün referans litre fiyatını 30 kuruş artırdı. Bu artış ile birlikte litre fiyatı 2.30 lira olarak açıklandı. Çiğ süt fiyatı, daha önce 2 liraydı. Türkiye son dönemde, üst üste gelen zam haberleriyle karşı karşıya. Elektrik, doğalgaz, ekmek ve ete gelen zamların ardından, bir zam haberi daha geldi. Ulusal Süt  Konseyi (USK), çiğ süt fiyatına zam geldiğini resmi olarak kamuoyuna duyurdu. Çiğ süt litre fiyatı 2.30 lira oldu. Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) internet sitesinden yaptığı açıklamada, 15 Kasım 2019-31 Aralık 2020 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatını 2.3 lira olarak açıkladı. Çiğ sütün minimum yağ değerinin yüzde 3,6, minimum protein değerinin de 3,2 olması kararlaştırıldı.

Zam yerine maliyetler düşürülmeli

Çiğ süte verilen zammın üreticiler için olumlu gibi görünse de olumsuz etkilerinin daha fazla olacağını kaydeden Ladik Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Çoban, yaptığı açıklamada, “Üreticilerimizin girdi maliyetleri çok yüksek. Yem fiyatları üreticiyi adeta eziyor. Çiftçilerimiz sütünü neredeyse zararına satıyordu. Üreticileri rahatlatmak için 30 kuruşluk bir zam verildi ama bu çözüm değil.” dedi.

Çözümün çiğ süte zam vermekten ziyade maliyetleri düşürmekte olduğunu ifade eden Çoban, “Süte zam yapmak üreticinin sorunu çözmez. Süte zam gelmesinin ardından yem fabrikaları hemen yem fiyatlarına üst üste zam yağdırarak üreticiye verilen zammı eritiyor. Zaten bir yıldır süt ve buzağı destekleri de ödenmiyor. Şu anda üreticilerin faydasına olacak hiçbir durum yok. Süte gelen bu zamların üreticiye hiçbir faydası olmayacağı gibi tüketicilere olumsuz yansıması daha fazla olacak. Peynire, yoğurda, tereyağına tüm süt ürünlerine zam gelecek. Devlet üreticinin derdini çözmek istiyorsa süte zam vermek yerine maliyetleri düşürsün. Yem fiyatlarına acilen müdahale edilip tavan fiyat uygulaması getirilmesi lazım. Üretici yem fabrikalarının eline teslim edildi.” şeklinde konuştu.

Çiftçimiz biraz nefes alır

Türkiye’de hayvancılık yapmanın günden güne imkansız hale geldiği dile getiren Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, şunları söyledi: “Ekonomik kriz en çok üreticilerimizi vurdu. Hem besicilerimiz hem de süt üreticilerimiz maliyetini çıkarabilse şükrediyor. Süt üretim miktarı günden güne azalıyor. Zarar eden üreticiler süt sığırlarını kestiriyor. Çiftçilerimiz bu zamla biraz nefes alır ama kalıcı bir çözüm olmaz. Çünkü maliyetlere durmadan zam geliyor. Üreticilerimiz çok zor şekilde ayakta durabiliyor. Bu şekilde giderse üretim bitme noktasına gelecek.”