Tarlalar susuz çiftçi endişeli

Tarlalar susuz çiftçi endişeli
Sarayönü, Aralık ayında olunmasına rağmen yağış yokluğundan ötürü imkanı olan çiftçiler hububat ekili alanlarda sulama yapıyor. İmkanı olmayanlar ise yağmur veya kar yağışının ne zaman geleceğini kara kara bekliyor....

Sarayönü, Aralık ayında olunmasına rağmen yağış yokluğundan ötürü imkanı olan çiftçiler hububat ekili alanlarda sulama yapıyor. İmkanı olmayanlar ise yağmur veya kar yağışının ne zaman geleceğini kara kara bekliyor. Bundan önceki yıllarda Aralık ayında beyaza bürünen Sarayönü’ne tek damla yağış düşmüyor. Çiftçi, büyük bir karamsarlık yaşıyor.

 

Sarayönü’nde son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Aralık ayının gelmesine rağmen beklenen yağış hala gerçekleşmedi. Küresel ısınma ve kuraklık en çok Konya Ovası'nda hissedilmeye başlandı. Kuraklık nedeniyle özellikle çiftçiler büyük bir endişe yaşıyor. Yer altı sularında çekilmeler arttı. Uzmanlar, yağış olmazsa önümüzdeki günlerde tehlikenin daha büyüyeceğini söyledi. Meteoroloji 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre ise önümüzdeki 14 günde sadece 2 gün kısa süreli yağış bekleniyor.

Mevsimsel anormallikler yaşanıyor

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Pınar, Türkiye'de iklim açısından bir kuraklaşmanın yaşandığına dikkat çekti. Kuraklığın uzun vadede ciddi problemler oluşturacağını ifade eden Pınar, iklimdeki bu dengesizliğin esas probleminin insan müdahalesi olduğunu da aktardı. Daha önceki yıllarda da yaptığı her açıklamada Türkiye'nin mevsimsel anormalliklere hazır olması gerektiğini söyleyen Pınar, iklim tiplerinin ülkemizde yavaş yavaş şekil değiştirdiğini de dile getirdi.

Aralık ayında kar yağardı

“İç Anadolu Bölgesinde kışlar sert geçer” ifadesinin de tersine döndüğünü belirten Pınar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aralık ayındayız. Daha önceki yıllarda bu vakitlerde şehirde kar yağdığına şahit olurduk. Hava sıcaklıklarının aşırı şekilde düştüğüne şahit olurduk. Aralık ayındayız ama Konya olarak bahar ayını yaşıyor gibiyiz. Sıcaklık, mevsim normallerinin üzerinde. Yağış yok. Yağış miktarı beklenilenin altında.”

Kuraklık hububat çiftçisini kara kara düşündürüyor

Yaşanan kuraklığın buğday ve arpa üretimi açısından olumsuzluklar meydana getirdiğini belirten Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Küresel pandemi sürecini yaşadığımız şu günlerde yerli üretim son derece önemli. Fakat yaşanan kuraklık, özellikle buğday ve arpa üretimi açısından önümüzdeki dönem için olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaya başladı. Hububatta verimliliğin anahtarı sağlıklı bitki çıkışıdır. Şu an sağlıklı bitki çıkışı istediğimiz seviyede değil. Kıraç alanlarda bazı bölgelerde alatav oluşumu nedeniyle tohum bozulmasıyla ilgili şikayetler gelmeye başladı” dedi.

 

Yağışlar gelmezse sorun büyüyecek

Aralık ayında imkanı olan çiftçinin hububat ekili alanları sulamaya devam ettiğini, kıraç arazilerde ise korkunun hakim olduğunu söyleyen Sarayönü Ziraat Odası Başkanı Engin Çelik, 8 aydan bu yana yağışın olmadığını, Ovanın kuraklık sıkıntısı çektiğini kaydetti. Sarayönü’nün çok büyük bir alanının kıraç alanlardan oluştuğunu vurgulayan Çelik, Ovada suya ihtiyacın arttığını söyledi. 3-5 gün içinde yağışın düşmemesi durumunda sorunun içinden çıkılmaz bir hâl alacağının altını çizen Çelik, “Çiftçi endişe içinde” dedi.