Tarlaların durumu incelendi

Tarlaların durumu incelendi
Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık Hizmet Birimi, merkez mahallelerinde hububat ekim alanlarındaki çıkışları ve tohum kayıplarını inceledi.Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada, şu ifadelere...

Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı Tarımsal Danışmanlık Hizmet Birimi, merkez mahallelerinde hububat ekim alanlarındaki çıkışları ve tohum kayıplarını inceledi.

Danışmanlık biriminden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde bu yıl yetersiz yağışın olması nedeniyle kuru ekim yapılan arazilerde hububat çıkışlarının zayıf ve bazı bölgelerde tohum kayıplarının olduğu gözlemlendi. Uzun süren kuraklık ve sıcak hava tarla hazırlığını olumsuz etkileyerek ekim yapılan tarlaların yüzeyini sertleştirdi. Bölgedeki çiftçilerimiz sertleşen toprağı yumuşatmak ve tohumu rahatlatmak için merdane ya da boş mibzerle ekilen tarlalarda işlem yaptı. Yağışların yetersiz olmasından dolayı topraktaki nem oranın az olması ekimi yapılan hububat tohumlarının çimlenmesini engelledi.”

Derine ekim yapılan arazilerde toprak yüzeyinde sertleşme olduğu ifade edilen açıklamada, “Tohumun çimlenip toprak yüzeyine çıkamamasından tohumlarda kayıplar meydana gelmiştir. Bölgemizdeki hububat kayıplarının ne kadar olacağı düşen yağışlar sonucunda ortaya çıkacaktır. Tahminlerimiz doğrultusunda yeterli yağışların gelmesiyle hububat arazilerindeki çimlenmemiş tohumların çimleneceği, çıkışı gerçekleşen tohumlar gelişimlerini tamamlayacaktır. 2021 yılında Sarayönü Ziraat Odası Başkanlığı kadrolu personeli Nezir Ural’ın danışmanlık biriminde göreve başlamasıyla birlikte üç tarım danışmanı ile çiftçilerimize hizmet vermeye devam etmektedir.” denildi.