Üçüncü doz aşılama başladı

Üçüncü doz aşılama başladı
Sarayönü Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Perşembe günü ilk iki doz aşısını yaptıran 50 yaş üstü vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına üçüncü doz aşılama çalışmalarına başlanıldığı...

Sarayönü Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Perşembe günü ilk iki doz aşısını yaptıran 50 yaş üstü vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına üçüncü doz aşılama çalışmalarına başlanıldığı duyuruldu.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Sarayönü Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Uzunay, şu an Türkiye'de "Delta" ismiyle bilinen İngiliz varyantının hakim olduğunu, bu varyanta tek doz "mRNA" aşısının yeterli geldiğinin bilindiğini, kalıcı ve uzun bir bağışıklık için de bu aşıda 2 doz arası sürenin uzatıldığını belirtti.

İnaktif aşıda 2 dozun koruyacağına inanılan bir yolda ilerlendiğini, dünyada "Delta" varyantının yayılmaya başlamasıyla kendilerinin de buna göre konumlandıklarını anlatan Uzunay, şöyle devam etti:

İki doz olanların çok uzun süresi geçti. Artık koruyuculuklarının düştüğüne kanaat getirmeye başladık. İlk başta sağlık çalışanları ve ileri yaş grubu aşı olmuştu. Şimdi onların 3. dozlarına hak verdik. 'mRNA ya da inaktif aşı mı?' Kendi tercihlerine bırakıyoruz. Çünkü biliyoruz ki özellikle hatırlatma dozlarında aşının değiştirilmesinin immün sisteme ciddi katkısı olabiliyor. Burada tartışılacak ya da soru işareti olacak bir durum söz konusu değil. Diğer konu da ilk başta herkesin hızlıca ilk dozunu yapma hedefimiz vardı. Çünkü mRNA aşılarının özellikle ilk dozdan sonra iyi koruyuculuk yaptığını biliyorduk. O yüzden de süreyi biraz açmıştık. Şimdi delta varyantı mevzubahis olduğu için en az 2 doz mRNA aşısı ya da 3 doz inaktif virüs aşısıyla hazır hale gelmemiz lazım. O yüzden süreyi tekrar kısalttık. Artık 2. dozlar 4 hafta sonra yapılacak. Özellikle delta varyantına karşı koruyucu olacağı öngörüyoruz. O yüzden tüm vatandaşlarımızın yaptırmasını öneriyoruz." şeklinde konuştu.