Üreticiler maliyetler altında eziliyor

Üreticiler maliyetler altında eziliyor
Sarayönü Süt Birliği başkanı Murat Ceran, üreticilerin girdi maliyetleri altında ezildiğini belirtti. Başkan Ceran , çiğ süt referans fiyatının, üreticiyi zarar etmekten kurtaracak şekilde bir an önce güncellenmesi gerektiğini...

Sarayönü Süt Birliği başkanı Murat Ceran, üreticilerin girdi maliyetleri altında ezildiğini belirtti. Başkan Ceran , çiğ süt referans fiyatının, üreticiyi zarar etmekten kurtaracak şekilde bir an önce güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, çiğ süt referans fiyatının, üreticiyi zarar etmekten kurtaracak şekilde bir an önce güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Başkanı Ceran, açıklamasında şu ifadelere yer verdi

“Bilindiği gibi Ulusal Süt Konseyi tarafından, 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı (çiğ süt destek primi hariç) 7,50 TL/Litre olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Yapılan toplantı sonunda yapılan açıklamada; ‘Çiğ süt üretim maliyetinde önemli bir değişiklik olduğunda önümüzdeki süreçte piyasa şartlarına göre tekrar değerlendirme yapılacaktır.’ ifadesi yer almıştı. Ancak aradan geçen üç aya yakın zaman içerisinde bu konuda bir gelişme olmamıştır. Üreticiler özellikle 2022 yılı başından itibaren önceki dönemlere göre çok daha fazla zarar etmektedirler. Kesif yem maliyetlerinin artışı ile beraber, üreticinin bu yıl tedarik etmek de olduğu kaba yem maliyeti geçen yıla oranla üç kat artmıştır. Artan diğer maliyetler ile 1,5 olması gereken süt/yem parite oranı, maalesef 1,3 bile olmamıştır. Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan bu ve önceki referans fiyatları üreticiyi zarar etmekten kurtarmamıştır. Düzenli şekilde zarar ederek üretim yapan biz üreticilerin acil beklentisi, süt referans fiyatının ekonomik ve maliyet gerçeklerinin göz önüne alınarak, üreticiyi zarar etmekten kurtaracak şekilde bir an önce güncellenmesidir. Büyükbaş hayvan yetiştiricilerimizin önemli bir destek kalemi olan buzağı desteklemesinde uygulanan üreme kriterleri ile yetiştiricilerimiz önemli kayıp yaşamaktadır. Konuya müdahil olmuş Milletvekillerimiz ile Tarım ve Orman Bakanımızın, belirlenen bu üreme kriterlerinin kaldırılacağını bizzat ifade etmelerine rağmen henüz bir değişiklik olmamıştır. 2021 yılı buzağı desteklemelerinde son döneme girdiğimiz bu günlerde konu ile ilgili acil bir değerlendirme yapılmasını talep etmekteyiz.”