Üreticiler yem fiyatlarına isyan ediyor!

Üreticiler yem fiyatlarına isyan ediyor!
Ağır girdi maliyeti altında ezilen besiciler, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle zor günler yaşıyor. Son iki yılda fiyatı ikiye katlanan yem fiyatlarında bir ayda gözle görülür artışlar yaşandı. Yemin çuval fiyatının birkaç...

Ağır girdi maliyeti altında ezilen besiciler, yem fiyatlarındaki artış nedeniyle zor günler yaşıyor. Son iki yılda fiyatı ikiye katlanan yem fiyatlarında bir ayda gözle görülür artışlar yaşandı. Yemin çuval fiyatının birkaç gün içinde 118 liradan, 133 liraya çıkması üreticiyi isyan ettirdi. Artan girdi maliyetleri karşısında çareyi hayvanlarını kesime göndermekte arayan besiciler, bu şartlarda üretim yapabilmenin imkânsız olduğunu söylüyor.

 

Yem fiyatlarındaki önlenemez artış, besiciyi kara kara düşündürüyor. Bir dönemler çuvalı 60-70 TL'ye satılan yem, birkaç gün önce 133 liradan satışa sunuldu. çıktı. Son 1 ay içinde ise yem fiyatlarında gözle görülür artış yaşandı. Birkaç hafta önce 118 lira yem, daha sonra 123 liraya çıktı.

Bu şartlar altında üretim yapabilmenin imkânsız olduğunu söyledi.

Süt fiyatları düşük girdi maliyeti yüksek

Besiciler, yem fiyatlarının artmasından ötürü üreticinin zora girdiğini belirtti. Üretim maliyetlerinin azaltılamaması durumunda besicilerin çok daha büyük bir çıkmaz içine gireceğini dile getiren besiciler, Sarayönü’nde tarım ve hayvancılığın en önemli bir geçim kaynağı olduğunu da hatırlattı. Üretim maliyetlerinin azaltılarak üreticiye daha fazla kazanç sağlanması gerektiğini kaydeden besiciler, şunları kaydetti: “Arz talep dengesi ve fiyat istikrarı sağlayabilmek de dikkat edilmesi gereken bir konudur. Süt fiyatları yaklaşık bir yıldır 2.13 kuruştur. Konya’da genellikle orta ve aile tipi besicilik çiftlikleri vardır. Süt miktarları düşüktür. Şoklaması olmuş, KDV’sinden istifade eden, yem maliyetlerini düşürecek, soğuk süt tankının olduğu çiftlikler Konya’da çok az bulunmaktadır.”

Üretici iflasa sürükleniyor

Son iki yıldır sürekli artan yem fiyatları üreticiyi çaresiz bıraktı. Büyük umutlarla kurulan besi çiftlikleri girdi masraflarının artmasıyla birlikte bir bir kapanmaya ve iflas etmeye başladı. Girdi masraflarının altından kalkamayan üreticiler, çareyi hayvanlarını kesime göndermekte buldu. Kırmızı et üreticilerinin yanı sıra süt üreticileri de büyük bir krizin içerisinde. Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, girdi masraflarının artmasından dolayı birçok üreticinin iflasın eşiğine geldiğini söylemişti. Türkiye’de bu şartlarda hayvancılık yapmanın çok zor olduğunun altını çizen Ceran, “Bu gidişle sağacak inek, içecek süt, yiyecek et bulamayacak gibiyiz. Üreticiden 32 TL’ye alınan et, market reyonlarında 60-70 TL’ye satılıyor. Türk üreticisi sürekli kaybediyor. Hükümet buna müdahale etmezse Türkiye’yi çok zor günler bekliyor.” dedi.

office 2019 lisans satın al