Baklavanın tadı kaçtı! Yarım kilo almak bile cesaret ister

Baklavanın tadı kaçtı! Yarım kilo almak bile cesaret ister
Kilosu 650 TL'yi bulan baklava fiyatları sonrası yurttaşa yarım kilo baklava satın almak bile hayal oldu. Ünlü baklavacı Burhan Çağdaş da yurttaşın alım gücünde bir gerileme olduğunu söyleyerek, "1 kilo baklava sattığımız insan sayısı çok düştü. Hatta yarım kilo alan sayısında da düşüş var" dedi.

Artan maliyetler baklava fiyatlarını uçurdu. Malzemelerine yüzde 100'ün üzerinde zam gelen baklavanın kilogram fiyatı da 650 TL’yi buldu.

Vatandaşlar ise “Baklavanın tadını çoktan unuttuk. Artık yarım kilo almak bile hayal oldu” dedi.

Ekonomim yazarı Vahap Munyar, İmam Çağdaş’ın patronu Burhan Çağdaş ile yaptığı sohbeti aktarırken, baklava satışlarındaki düşüşün geldiği noktayı da gözler önüne serdi. Baklava alan kişi sayısında büyük düşüş olduğunu dile getiren Burhan Çağdaş, müşterilerinin büyük bölümünün bir süredir yarım kilo baklava almaya başladığını, ancak yarım kilo alanların bile azaldığını söyledi.

Düşen alım gücünün baklava satışlarına da yansıdığını vurgulayan Çağdaş, "1 kilo baklava sattığımız insan sayısı çok düştü. Hatta yarım kilo alan sayısında da düşüş var. Vatandaşın alım gücünde bir gerileme söz konusu. Bizde bile bu gerileme kendini gösteriyorsa, bizim satışlarda bile düşüş varsa, bu ciddi bir işarettir" dedi.

46 yıldır sektörde olduğunu ve ilk kez satışlarda bu kadar gerileme olduğunu ifade eden Çağdaş, şunları söyledi:
“Adam dükkana giriyor, ‘Bana iki tane birer kilo baklava ver’ diyor. Tam o anda fiyatları, cebindeki parayı tekrar kontrol ediyor. Siparişi değiştiriyor ve ‘Bana iki tane yarımşar kilo baklava versen yeter’ diyor. 1 kilo baklava sattığımız insan sayısı çok düştü. Hatta yarım kilo alan sayısında da düşüş var. Ben 46 yıldır dükkandayım, yani İmam Çağdaş’ta işin içindeyim. 40 yıldır 2022’deki kadar iş yaptığımızı görmemiştim. Ancak, 2023 onun tam tersi oldu."