ECDADIMIZI ZİYARET

Yıllar önce eğitim alanında uzman Japon heyetin Türkiye’yi ziyaretinde yapılan konuşmaları hatırlayarak bugünkü yazımıza başlamak istedim.

Niye o konuşmaya ihtiyaç hissettik.

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu Belediyesi’nin gençlerin öğrencilerin ve vatandaşların Bilecik, Söğüt, İstanbul, Çanakkale gibi tarihimize iz bırakan şehirlerimizi görmek için geleneksel hale getirdiği ‘Selçuklu Torunları Ecdadın İzinde’ projesi kapsamında ‘Selçuklu’nun torunları Osmanlı’nın izinde Bursa Tarih ve Kültür Turu’ düzenledi.

Tura katılanlar ecdadımızın eserleri ile yoğrulmuş Bursa’nın tarihi ve turistik yerlerini gezdikten sonra 600 yıl dünyaya adaletiyle hükmeden ecdadımız Osmanlı devletinin kurucuları Osman Bey ve Orhan Gazi’nin, Sultan Çelebi Mehmed ile o devrin manevi mimarlarından Emir Sultan türbesini ziyaret ettiler.

Asırlar önce dahi ecdadımızın şehirlere, sevgiye barışa ve kardeşliğe nasıl duyarlı olduklarını yerinde yaşayarak görme fırsatı buldular.

Şimdi dönelim Japon heyetin sözlerine

“Sizin bu eğitimle gençlerinize millî şuur vermeniz mümkün değildir!”

Biz eğitime şok testler uygulayarak başlarız. Önce çocuklarımıza en üstün teknolojiyi gösterir, robotlarla çalışan dev fabrikalarımızı gezdiririz. Bu baş döndürücü teknoloji karşısında sarsılan ve şoke olan çocuklarımıza deriz ki:Eğer siz daha çok çalışırsanız daha hızlı giden ulaşım araçları yapar, daha üstün teknoloji meydana getirir, daha modern fabrikalar kurarsınız. Sonra çocuklarımızı Hiroşima ve Nagazaki'ye götürüp düşmanın harap ettiği bölgelerimizi gezdirir ve bu defa da onlara deriz ki: Bakın, eğer siz birlik beraberlik içinde çalışmazsanız, işte düşmanlar sizin ülkenizi böyle yakar yıkar, bu hale getirirler. Ama birlik beraberlik içinde çalışırsanız, güçlü olursunuz, düşmanlarınız size saldırmaya cesaret edemezler. Dünyadaki devletler size saygı duymaya mecbur kalırlar.

Belki sizler Hiroşima ve Nagazaki gibi yerleriçok daha etkili görürsünüz, Ancak, bir metrekareye bin merminin düştüğü Çanakkale Zaferi'nin kazanıldığı tarihî savaş alanları sizde.

Çocuklarınızın ve gençlerinizin şok olması için yeter de artar bile Çanakkale.

Dünyanın en gelişmiş ve güçlü ordularına karşı Türkler olmazları olduruyor ve bütün dünyayı hayretler içerisinde bırakan bir zafer kazanıyorlar. İşte sadece bu olay, bu bölge ve bu zafer dahi gençlerinizin millî şuur kazanmalarına yetecek örneklerle doludur. Bu sebeple gençlerinizi gruplar halinde Çanakkale dahil tarihi yerlerinize götürüp gezdirmelisiniz.

Daha sonra onlara demelisiniz ki: Sizler de birlik beraberlik içinde çalışmazsanız düşmanlarınız yine gelirler, Çanakkale'yi işgal etmeye kalkışırlar, yurdunuzda özgür yaşamayı size layık görmezler, tutsakları durumuna düşürmek isterler...

Dünyayı medeniyetle tanıştıran Selçuklu’nun torunları, adını Selçuklu’dan alan Selçuklu Belediyesi’nde Uğur İbrahim Altay başkan döneminden itibaren bunu biliyor ve uyguluyor.

Selçuklu’nun torunlarına, ecdadı Osmanlı’nın eserleriile birlikte tarihini de gösteriyor.

Teşekkürler Ahmet Pekyatırmacı başkan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ahmet TURAN Arşivi