Evinde kedi besleyenlere kötü haber! Ölümcül kedi virüsü yayılıyor

Evinde kedi besleyenlere kötü haber! Ölümcül kedi virüsü yayılıyor
Güney Kıbrıs'ta görülen ve Ocak ayından beri 300 bin kedinin ölümüne neden olan FİP salgınında tehlike büyüyor. Peki FİP hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte ayrıntılar…

Kediler arasında ölümcül sonuçlara neden olan kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) hastalığı, tedavi edilmediğinde ölümcül olabiliyor. Son zamanlarda Güney Kıbrıs’ta yayılan kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) mutasyonu salgınında, raporlara göre 300 bin civarında kedi yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet’in haberine göre, Dr. Jo Lewis Sky News’e verdiği demeçte kediler üzerinde yayılan virüsün özellikle hayvan barınağı gibi kedilerin birbirlerine yakın olduğu yerlerde hızla yayıldığını söyledi. Lewis, "Kedi tarakları, kedi kumu kepçeleri ve hatta insanların ayak ve ellerinden de bulaşabiliyor. Bu teori, Kıbrıs'taki salgından neden sadece ev kedilerinin etkilendiğini de açıklıyor" dedi.

1.jpg

BELİRTİLER VE TEDAVİ
Kedi Tıbbı Uzmanı Profesör Danielle Gunn-Moore ise, F-CoV-23 olarak adlandırılan bu yeni türün 'özellikle kötücül' olduğunu ve tek bir yerde kalmak yerine 'tüm hücrelere girdiğini' belirtti.

2.jpg

Kedi sahiplerini dikkat etmeleri gereken konular hakkında uyaran Profesör Gunn-Moore, olağan belirtiler arasında şişkin bir karın, potansiyel nefes alma sorunları ve mamadan kesilme yer aldığını, yalpalama ve nöbetler gibi nörolojik semptomlara da dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.
Profesör Gunn-Moore'a göre, FIP olduğu tespit edilen kediler, 'hastalığın tedavisinde etkili' olan ve yeni tür üzerinde 'iyi çalıştığı' görülen iki Covid-19 antivirali ile tedavi edilebiliyor.

3.jpg

KEDİLERDE FİP HASTALIĞI NEDİR?
Kedilerde FİP hastalığı, tüm evcil kedilerde görülebilen ve ciddi sonuçları olabilen bir sağlık problemidir. Genellikle 2 yaşın altındaki yavru kedilerde görülen ve sonu ölümle sonuçlanabilen virüs, genellikle kontrol altına alınması oldukça zor olan yüksek ateş, progranülomatoz doku reaksiyonu, vücutta sıvı birikimi, kilo kaybı, halsizlik, durgunluk, yorgunluk hali, görme yetisinde gerileme ve çeşitli problemler olarak kendini gösterir.

Asıl etken korona virüsün vücutta semptom oluşturacak çoğunluğa oluşması ve peritonda yangı buna bağlı sıvı birikmesi ile FİP oluşur. O yüzden FİP genelde stres gibi bağışıklığı baskılayan durumlardan sonra ortaya çıkar yani bağışıklık düştüğü zaman kanda bulunan korona virüsler istediği çoğunluğa rahatlıkla ulaşır ve semptom göstermeye başlar.

4.jpg