Genelde kullandıktan sonra çöpe atmaktaydık... Oysa kaynatıp suyunu içmeliymişiz

Genelde kullandıktan sonra çöpe atmaktaydık... Oysa kaynatıp suyunu içmeliymişiz
Bu meyvelerin kabuklarını asla çöpe atmamalısınız

Elma, armut ve ayva kabukları genellikle çöpe atılan, fakat aslında birçok faydası olan besin artıklarıdır. Bu kabuklar kaynatılarak çay yapıldığında vücuda birçok fayda sağlar. İşte elma, armut ve ayva kabuklarının faydaları:

Elma, armut ve ayva kabukları genellikle çöpe atılan atık malzemelerdir. Ancak bu kabukların aslında birçok faydası bulunmaktadır. Bu kabuklar kaynatılarak çay yapılabilir ve birçok sağlık faydası sağlayabilir.

Elma kabuğu, antioksidanlar bakımından zengindir ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca lif bakımından da zengin olan elma kabuğu, bağırsak sağlığını destekleyebilir. Aynı zamanda elma kabuğunun içerdiği pektin maddesi kan şekerini dengeleyebilir ve tokluk hissi sağlayabilir.

Armut kabuğu da antioksidanlar bakımından zengin bir besindir. Ayrıca potasyum, C vitamini ve lif bakımından da zengindir. Armut kabuğunun kaynatılarak yapılan çayı, sindirim sistemi problemlerine iyi gelebilir ve bağışıklık sistemini destekleyebilir.

Ayva kabuğu ise antioksidanlar bakımından zengindir ve sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca ayva kabuğunun kaynatılarak yapılan çayı, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelebilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Bu nedenlerle, elma, armut ve ayva kabuklarını çöpe atmak yerine kaynatıp çay yapmak daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Bu kabuklar, doğal bir şekilde vücuda fayda sağlayabilir ve atık maddelerin değerlendirilmesine de katkıda bulunabilir.

NASIL YAPILIR?

Ayva , Elma veya Armut kabuklarını ve dilimlediğiniz meyveyi cam bir demliğe alın, karanfil ve tarçını ekleyerek içine 1 litre su dökün. Demliği ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynamasına izin verin. Ardından ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin.

Malzemeler


2 adet orta boy ayva
5-6 adet karanfil
1 çubuk tarçın


Hazırlanışı


umkaturkiye.com sitesindeki bilgilere göre; Ayvaları iyice yıkayıp kuruladıktan sonra kabuklarını bıçak yardımıyla soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Ayvayı küçük dilimlere ayırın.
Ayva kabuklarını ve dilimlediğiniz meyveyi cam bir demliğe alın, karanfil ve tarçını ekleyerek içine 1 litre su dökün.


Demliği ocağa alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 15 dakika daha kaynamasına izin verin.


Ardından ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin. Günde 2 fincan kadar ayva çayı içilebilir. Dilerseniz bal ile tatlandırabilirsiniz. Ayva yaprağı çayı için taze ya da kurutulmuş 20 adet ayva yaprağı kullanabilirsiniz. 1 litre kaynamış sıcak suyun içine ayva yapraklarını ekleyip 2-3 dakika orta ateşte kaynatın. Ardından 5-10 dakika demlenmesini bekleyip içebilirsiniz. Çayın lezzetini artırmak için bal ekleyebilirsiniz.

Bu faydaların yanı sıra elma, armut ve ayva kabuklarıyla yapılan çaylar lezzetli ve ferahlatıcıdır. Bu nedenle artık bu besin artıklarını çöpe atmak yerine, kaynatarak çay yapmayı tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir yaşam için doğal besinleri tamamen kullanmak önemlidir.

Kaynak:HABER MERKEZİ