Hisseli tapuda büyük tehlike! Dikkat tapunuz elden gitmesin

Hisseli tapuda büyük tehlike! Dikkat tapunuz elden gitmesin
Hisseli tapusu olanları bazı risklerin beklediği bildirildi. Hisseli tapu sahiplerinin bu durumdaki tapuların yönetimi ve olası risklere karşı dikkatli olması gerektiği ellerindeki hisseyi kaybetmemeleri için durumlarını e-Devlet’ten kontrol etmeleri gerekiyor. İşte ayrıntılar…

Hisseli tapu sahibi binlerce vatandaşa kritik bir uyarı geldi. Hisseli tapu sahiplerinin olası risklere karşı durumlarını e-Devlet üzerinden kontrol etmeleri gerektiği belirtildi.

Türkiye genelinde gayrimenkuller, mülkiyet durumlarına bağlı olarak iki ana grupta sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırmada, bireysel mülkiyet altındaki gayrimenkuller müstakil olarak adlandırılırken, birden fazla kişinin ortak mülkiyetindeki gayrimenkuller hisseli tapu şeklinde ayrılıyor.

Birden fazla kişinin mülkiyet hakkına sahip olması, her hisse sahibinin karar alma süreçlerinde etkili olmasını gerektiriyor. Ancak, bu durum sadece söz hakkı ile sınırlı değil; aynı zamanda hisseli tapuların korunması için önalım hakkı gibi yasal hakları da içeriyor.

Özellikle, şufa hakkı olarak bilinen bu yasal düzenleme, hisse sahiplerinin ortaklıklarına üçüncü kişilerin kolayca dahil olmamalarını sağlıyor. Ancak, bu hak, bir hisse sahibinin hissesini satışa çıkarması ve diğer ortakların bu hisseyi satın almak istememesi durumunda devreye giriyor.

ANLAŞMAZLIKLAR YARGIYA YANSIYOR
Hisseli tapu sahibi olanlar, birden fazla hisseder olması nedeniyle sık sık anlaşmazlıklar yaşayabiliyor.

Hisseli tapu sahiplerinin karşılaşabileceği en büyük risklerden biri, ortaklığa dışarıdan bir kişinin dahil olması ve hukuki yollarla tüm hisseleri ele geçirme olasılığı olabiliyor.

Bu durumda, hisseler değerinin çok altında bir fiyata satın alınabiliyor ve orijinal sahipler mülklerini kaybedebiliyor. Bu tür durumları engellemenin en iyi yolu, hisseli mülklere yatırım yapmayı meslek edinmiş kişilerin ortaklığa dahil olmasını önlemek.

TAPUNUZUN DURUMUNU E-DEVLET'TEN KONTOL EDİN
Hisseli tapu sahiplerinin, olası sıkıntıları erkenden fark edebilmeleri için tapularını düzenli olarak E-Devlet üzerinden kontrol etmeleri öneriliyor. Tapu sahiplerinin tapu kayıtlarında bir işlem yapılmışsa bu durumu E-Devlet sisteminde görebileceğine dikkat çekildi.

Hisseli tapu sahiplerine yapılan uyarıda “Bir ortağın icralık borcu varsa ve bu durum, hisse payının icra yoluyla satışını gerektiriyorsa, e-Devlet üzerinden önceden tespit edilerek önlemler alınabilir” denildi.

HİSSELİ TAPUDA HİSSE SATIŞI NASIL YAPILIR?
Hisseli tapuda hisse satışı, diğer hissedarların öncelikli satın alma haklarına dikkat edilerek, noter aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Diğer hissedarlar satın alma hakkını kullanmazsa, hisse serbest piyasada satılabilir.

Hisseli tapuda bir hissedar vefat ettiğinde, hissesi mirasçılarına geçer. Mirasçılar, vefat eden hissedarın yerine mülkiyet haklarına sahip olurlar ve tapuya yeni hissedarlar olarak işlenebilirler.

Hisseli tapuda ortakların birbirleriyle anlaşmazlığa düşmesi durumunda ne olur?

Anlaşmazlık durumunda, ortaklar mahkemeye başvurabilir ve mahkeme mülkün paylaşımı veya satışı konusunda karar verebilir.

Kaynak:HABER MERKEZİ