Kuaför hocası Fikret Konar

Kuaför hocası Fikret Konar
İlçemizde kuaförlük mesleğinin duayenlerinden biri olan Fikret Konar (Akay), yıllarını verdiği mesleğine birçok sanatkar kazandırdı.

Fikret usta Emniyet Amirliği’nin yanında bulunan küçük dükkanında oğlu Volkan ve kendisinin yetiştirdiği Murat Tokgöz ile birlikte yıllarca hizmet verdikten sonra şimdi emekliliğinin tadını çıkarıyor.

Yılların verdiği alışkanlıkla bazen eski işyerini ziyaret eden Konar şimdilerde artık kolay kolay meslek erbabının yetişmediğine dikkat çekiyor.

1967’de ilkokulu bitirdikten sonra Konya’ya giderek çıraklıktan bu işe başlayan Fikret Konar, 1972 yılında Sarayönü’ne dönerek Musa Solak’ın dükkanında ilk modern kuaförü (çeşmeli-lavabolu) açmış. 1979 yılına kadar devam ettikten sonra Belediye’ye işe başladığı için 18 yıl ara vermiş. 1998 yılından itibaren 1967’de çıktığı yolda yürümeye devam etmiş.

Fikret Konar

Yeniliklere ayak uyduruyoruz

Fikret Konar, berberlik mesleğinde herkesin kendine özel  müşterisi olduğunu belirterek, “Eskiden farklıydı. Saç yıkama yoktu. Dışarıdan gelen misafirlerin saçları yıkanırdı. O da soba üzerinde veya tüp de ısıtılan suyla yıkanırdı. Jöle, şampuan ve Biryantin yoktu. Şimdi malzemede kalite var.  Şimdi bizim meslek modernleşti. Berberlik mesleği son yıllarda çok büyük gelişme gösterdi. Çok fazla ve farklı modeller var. Şimdi ki genç nesil iyi iş çıkartıyor.” Şeklinde konuştu.

Göz alıcı olmalı

Meslekte işyerinin göz alıcı olmasına önemine vurgu yapan Fikret Konar, “Benim çalıştığım mekan göz alıcı olmalı. Kuşlu, çiçekli, resimli. Tıraş olduğu mekanın müşterinin gözüne hoş görünmesi gerekir. Görsellik çok önemli.” dedi.

Lakabı adı olmuş

Akay lakabının öyküsünü de anlatan Fikret Konar, “Çoğu kimse yakınlar hariç benim adımın Fikret olduğunu bilmez. Akay olarak bilirler. Bu lakap da tabelamdan geliyor. 40 yıldır Akay tabelasını kullanıyorum. Akay kelimesi Tatarca’da erkek anlamına geliyor. Bizde erkek kuaförü olduğumuz için bu ismi seçmiştik.” sözleriyle ifade ediyor.

Serhat ÇETİNKAYA

Etiketler :