Nisan Ayı Bahçe İşleri

Bahar geldi. Toprağın tava gelmesiyle birlikte artık sebze yerlerinin hazırlanması gerekiyor. Toprağın çok ıslakken sürümü fayda yerine zarar getirir. Mümkün olduğunca yüzeysel 8-10 cm.lik bir derinlik yeterlidir.

Güzden bahara kadar oluşan toprak altı canlılığını bozmamak gerekir. Eğer güzden iyi yanmış koyun inek gübreleri sebzeliklere atılmışsa tekrarına gerek yok, ancak güzden atmamış isek iyi yanmış hayvan gübrelerini mutlaka sürmeden önce toprak yüzeyine atmalıyız.

Meyvelik ve bağ altlarında sürme işlemi kesinlikle yapılmamalı, bu bitkilerin altındaki yabancı otlar zaten meyve ve bağ fidanıyla rekabete giremez, bilakis toprağı serin tutarak nem sağlarlar.

Mümkünse bu otlar gündönümünden sonra biçilip fidan diplerine konulmalı, bu otlar hem topraktan nemin buharlaşmasını engelleyecek hem de toprak solucanlarına yemek olacak ve toprağımız daha besleyici hale gelecek ki gündönümüne kadar bu otlar çeşit çeşit çiçek açacaklar ve faydalı böcekleri bahçemize çekecekler.

Ve artık sebze ocaklarının da zamanı geldi. Mümkün olduğunca bölgemizde yıllarca ekim dikimi yapılan standart yerli, atalık tohumları kullanalım. Çünkü bu tohumlar hastalık ve zararlılara karşı doğal bir bağışıklık geliştirmiş durumdalar. Lezzet ve nefaseti de zaten tartışılmaz. Kokusu, tadı, aroması mükemmel olur.

Mart ayı müsaade etmediği için bu ay meyve ve bağlarda budama yapılmalı. Çok yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması sert yapılır, yani ana dallarda budama olur. Genç ağaçlarda hafif budama yeterlidir.

Budamada da en çok yapılan hata tırnak bırakma hatası, kesilen yerde dala sıfır olmalı yoksa çıkıntılı bırakılan dal uçtan kurumaya başlar ve zamanla ana gövdeye nüfuz eder.

Bu ay yine şayet yoğunluk varsa kabuklu bitlerle mücadele için doğal ürünlerle tüm dallar ıslanacak şekilde pülverize yapmalıyız. En önemlisi ağaçlar çiçekte iken ilaçlama kesinlikle yapmamalıyız. Hem meyve tutumunu etkiler hem de bahçemiz için çok işlevleri olan faydalı böcekleri de öldürmüş oluruz.

Yine bu ay meyvelerin ve asmaların altına sarımsak, nergis çiçeği ve lavanta dikimi yaparsak bunlar elma armut ve cevizde iç kurdunu kaçırıcı ve ve faydalı böcekleri çekici işlev yaparlar. Ayrıca lavanta kokusu bahçenize ayrı bir ferahlık katar.

Arısı olanlarda havaların ısınması ile birlikte dip tahtası temizliğini yapmalı. Hava sıcaklığı 15 C derece civarında iken kovan açılarak kontrol yapılmalı arının kaplamadığı petekler ve küflenmiş petekler kovan içinden alınmalıdır. Eriklerin çiçek açmasıyla birlikte ana arının yumurtlamaya teşvik için 1 ölçü toz şeker ve 1 ölçü su hesabıyla bahar teşvik şerbetlemesi yapılmalıdır. Bu şerbet erken bahar için yavru yetiştirme ve petek kabartmada kullanılacağı için bala karışmaz.

Güz hasadında fazla balı kalanlar teşvik beslemesini bal ile yapabilirler. varroa arı paraziti için bir beze 8-10 damla dökülen kekik yağı kovan içerisinde 1 hafta bekletilmelidir.

Kış boyunca kapalı kalan tavuklarda henüz bahçede ürün yokken salınmalı, kümes temizliği yapılarak içerisi limon yağlı su ile pülverize edilmeli. Limon yağının bit ve pireleri kaçırıcı özelliği bulunmakta. Ayrıca kümesin bir köşesine odun külü dökmekte bu parazitlerin ölümüne sebep olur.

Kanatlılarda haftalık sularına elma sirkesi ve sarımsak yedirmeyi de unutmayalım. Bunlar hem antibiyotik hem de bitleri kaçırıcı özellikteler.

Ürününüz bol ve bereketli olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet KARLI Arşivi