Geleceğimiz topraklarımız

Çiftçi girdi maliyetlerinin yükseldiği bu günlerde doğrudan ekimin önemi daha da anlaşılmış oldu. Maliyetlerin aşağıya çekilmesi, verimliliğin artması en başta gelen faktörler.

İlçemiz bu konuda oldukça şanslı yaklaşık 60 kadar doğrudan ekim mibzeri bulunuyor ve Türkiye’de en fazla doğrudan ekim yapan ilçeyiz.

Tabii ki yeterlimi değil, daha da ekim alanlarını genişletmeli ve maliyetlerimizi düşürürken, toprağımızın da verimliliğini artırmalıyız.

Tekrar hafızalarımızı tazeleyelim ve bu sistemin avantajlarını görelim.

- Yakıttan büyük ölçüde tasarruf sağlıyor. ( İşlemeli tarımda çiftçiler, 1 dekar buğday yetiştirmek için 4 litre mazot kullanıyor. İşlemesiz tarımda %70 oranında tasarruf sağlanıyor.)

Kurağa dayanıklı toprak oluşturuluyor.

Erozyon büyük ölçüde önleniyor.

Toprak yüzeyinden suyun buharlaşması önleniyor.

Toprakta organik madde miktarı artığı için toprağın su tutma kapasitesi artıyor.

Tarımsal kuraklık önleniyor. (Toprak yüzeyini kapatan koruyucu bitki ekimiyle sürülmemiş toprakta buharlaşmayı azaltır ve topraktaki su oranında % 4 lük artış sağlar. Bu yaklaşık fazladan 8 mm ilk yağmura denk gelmektedir. Ayrıca topraktaki organik maddesinde içeriğini artıracağından toprağın su tutma kapasitesi artacaktır. FAO )

Toprakta kaymak tabakası oluşumu önleniyor.

Yağmur damlalarının toprağa çarpıp, toprağın parçalanıp toz haline gelmesini önlüyor. Böylece toprağın su ve rüzgar erozyonunu ile kaybolması önleniyor. Ayrıca toprağın kaymak tabakası bağlamasını da önlenmiş oluyor.

Verim artıyor. ( Buğdayda en az % 20 )

Anız yangınları önleniyor.

Tarla nadasa bırakılmadığı için, her yıl ürün yetiştirilebiliyor.

Gübre miktarında azalma ve gübre etkinliğinde artış sağlıyor.

Bitki ve böcek ilaçlamalarında ileriki yıllarda azalma oluyor.

Toprak canlıların biyo çeşitliliğinde artış sağlıyor.

Arazinin anızla kaplanması toprak ısısını düzenliyor.

Küresel ısınmayı önlüyor. Toprak İşleme ve anız yangınları sonucu atmosfere karbondioksit ( CO2 ) emisyonu artıyor. ( Toprak işlemesiz tarımı, pullukla işleme ile karşılaştırıldığında karbondioksit emisyonu % 80’ e varan oranda azaltılabilir.

Ürününüz bol bereketli olsun

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet KARLI Arşivi