Okul zili onlar için 1 hafta erken çaldı

Okul zili onlar için 1 hafta erken çaldı
Okul öncesi, 1 ler ve 5 ler ile 9 uncu sınıflar için yeni öğretim yılı uyum eğitimi ile başladı. 1 hafta sürecek uyum eğitiminde amaç, ilk kez okula başlayacak öğrencilerde okul kaygısını gidermek. Okul fobisini yenmenin...

Okul öncesi, 1 ler ve 5 ler ile 9 uncu sınıflar için yeni öğretim yılı uyum eğitimi ile başladı. 1 hafta sürecek uyum eğitiminde amaç, ilk kez okula başlayacak öğrencilerde okul kaygısını gidermek. Okul fobisini yenmenin yolu ise aile desteğinden geçiyor..

2 yıldır bayram tatiline denk geldiği için yapılamayan “uyum haftası”, bu yıl tekrar uygulanacak. Okul öncesi, 1 ler ve 5 lerin yanı sıra bu yıl 9 uncu sınıflar için de okullar uyum haftası kapsamında 1 hafta önce açıldı.

3 aylık yaz tatilinin ardından 18 milyon öğrenci ile yaklaşık 1 milyon öğretmen için 2017-2018 öğretim yılı resmi olarak 18 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Bu yılın en büyük değişikliği ise geçtiğimiz ocak ayında taslak programı açıklandığı andan itibaren tartışılan müfredat olacak. Yeni müfredat ise bu yıl ilk kez 1, 5 ve 9 uncu sınıflarda uygulanmaya başlanacak. Yeni müfredatın ilk kez uygulanacağı bu sınıflar ise bugün okul öncesi çocuklar ile birlikte uyum eğitimine başladı.

1 HAFTALIK UYUM EÄžİTİMİ VAR

Bugün yaklaşık 1.5 milyon çocuk ilk kez ailelerinin yanından ayrılarak okula başladı. Güvenli ortamlarından ilk kez çıkacak, aileleri dışında başka bir çevreye girecek ve kurallarla tanışacaklar. İlk kez okula başlayan bu çocukların büyük bölümünde ise özellikle okulun ilk haftası “okul fobisi” olarak da tanımlanan okula gitmeme sendromu yaşanacak.

Uyum haftasında amaç, öğrencilerin okul kaygılarını gidermek ve onlara okul ortamını sevdirmek, öğrenme ortamı, öğretmenleri ve arkadaşlarını tanımalarına yardımcı olmak.

Okul korkusu uzmanlara göre en yoğun 5-8 ve 11-14 yaşları arasında görülüyor. Özellikle ailelerin endişelerini hisseden çocuklarda okul fobisi daha da yükseliyor. Okula uyum süreci için 1 hafta yeterli olmayabiliyor, birkaç hafta beklemek gerekebiliyor.

NEDEN OKUL FOBİSİ YAŞIYORLAR?

– Hayatında değişiklikler oluyor. Bilmediği ortama giriyor.

– Alay edilme, yalnız kalma gibi okulda yaşayabileceğini düşündüğü baskıları hayal ediyor.

– Öğretmen korkusu yaşıyor.

– Aileden ayrılma kaygısı başlıyor.

– Ailenin aşırı koruyucu olması.