Salçanızı küften bu yöntemle kurtarın

Salçanızı küften bu yöntemle kurtarın
Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden salça, nemli ortamlarda çabuk küflenmeye meyilli olduğu için özel ortamlarda saklanması gerekiyor. Peki salça, küflenmemesi için nasıl muhafaza edilmeli? İşte ayrıntılar…

Türk ve Akdeniz mutfağının ve yemeklerin olmazsa olmazı salçanın çabuk küflenme özelliği nedeniyle sık sık kontrol edilmesi gerekiyor.

Genellikle domates ve biberin kaynatılıp püre haline getirilmesiyle elde edilen salça, yüksek nem içeriği ve düşük asit seviyesi nedeniyle de küf oluşumuna oldukça elverişli.

Salçanın küflenmemesi için doğru şekilde saklanması gerekiyor. Salçayı küften korumak için, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekiyor. Açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanması tazeliğini koruyor.

1.jpg

SALÇA KÜFLENİRSE NE YAPMALI?
Küflenmiş salça sağlığa zararlı olabilir. Bu nedenle salçanın küflenip küflenmediğini gözle veya kokuyla kontrol etmek gerekir. Eğer salçada küf veya kötü bir koku fark edilirse, tüketmekten kaçınılmalıdır.

Beslenme uzmanlarına göre küflenen salçayı yememek gerekiyor. Küflenen salça zararlı olduğu gibi yapılan yemeklerin de lezzetini kaçırıyor. Bazı kaynaklarda küfün alındıktan sonra salçanın geri kalan kısmının tüketilebileceği öneriliyor. Oysa bu da sağlıklı bir yöntem değil.

2.jpg

SALÇANIN KÜFLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI?
Salçanızı küflenmekten kurtarmak için yapmanız gereken aslında çok basit.

1 çorba kaşığı zeytinyağını salçanın üzerine yedirin. Salçanız hem bozulmuyor hem küflenmiyor. Bunun sebebi ise zeytinyağının hava ile salça arasındaki bağlantıyı tamamen kesmesi. Salçanın içinde bulunduğu kaba göre salça yüzeyinin tamamının zeytinyağı ile kapatılması gerekiyor. Bu tip durumlarda ölçü göz kararıyla da artırılabilir.

Bu tekniği marketten aldığınız salçalar ve evde yaptınız salçalarda da uygulayabilirsiniz.

Kaynak:HABER MERKEZİ