Sırrı açığa çıktı! Mona Lisa’nın şifresi çözülüyor

Sırrı açığa çıktı! Mona Lisa’nın şifresi çözülüyor
Ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin dünyaca bilinen eseri Mona Lisa üzerinde yapılan araştırmalar, tablodaki yeni ayrıntıları ortaya çıkardı

Bilim insanları, İtalyan mucit, mimar ve ressam Leonardo Da Vinci’nin ünlü başyapıtı Mona Lisa portresinde yaptığı incelemede sanatçının kullandığı tekniklere ilişkin yeni bulgulara ulaştı.

Fransa ve İngiltere’den araştırmacılardan oluşan bilim insanları, Mona Lisa tablosunun sağ üst köşesinden insan saç telinin çapı kadar küçük bir bölümünü incelemeye aldı. Tablonun kimyasal yapısını X-ray ışığı altında inceleyen ekip, sanatçının kavak pano üzerine temel katman olarak kullandığı yağlı boyanın tarifinin farklı olduğunu tespit etti.

image-2023-10-12t10-59-27-835z.jpg

Araştırmacılar, Mona Lisa tablosunun ilk boya katmanında nadir rastlanan bir bileşim olan “plumbonakrit” kimyasal maddesine rastladı.

Kurşunoksitin bir yan ürünü olan plumbonakrit maddesi yağlı boya ile karıştırılarak kullanıldığı takdirde tuvalde kalın bir tabaka ortaya çıkıyor.

Araştırmanın başyazarı Victor Gonzalez, sanat tarihçilerinin daha önce öne sürdüğü ressamın portre üzerinde çalışmaya başladığında boyasını kalınlaştırmak ve kurumasına yardımcı olmak için “kurşun oksit tozu” kullanmış olabileceği hipotezinin ilk kez doğrulandığını belirtti.

image-2023-10-12t10-59-41-426z.jpg

Da Vinci'nin “Mona Lisa” üzerinde çalışmaya başladığında “deneysel bir ruh hali” içinde olabileceğini ifade eden Gonzalez dünyaca ünlü ressamın denemeler yapmayı sevdiğini aktardı.

Ünlü ressamın resimlerinin her birinin teknik açıdan tamamen farklılık arz ettiğini dile getiren Gonzalez, Mona Lisa’nın zemin katmanı için gerçekten de özel bir tekniğin olduğunu görmenin ilginç olduğu yorumunu yaptı.

Daha önce, Leonardo Da Vinci'den sonra 17. yüzyılda yaşamış olan Hollandalı ressam Rembrandt’ın tablolarında da "plumbonakrit" maddesine rastlayan Gonzales bunun, tariflerin yüzyıllar boyunca aktarıldığını da gösterdiğini vurguladı.

image-2023-10-12t10-59-49-295z-001.jpg

"ZAMANSIZ VE MODERN"
İtalyan sanatı uzmanı ve New York Metropolitan Sanat Müzesi'nin küratörü Carmen Bambach da araştırmayı "çok heyecan verici" olarak nitelendirdi.
Bambach, Leonardo Da Vinci’nin resim tekniklerine ilişkin bilimsel olarak kanıtlanmış yeni bulguların "son derece önemli" olduğunu söyledi.

Mona Lisa tablosunda "plumbonakrit" bulunmasının, Leonardo'nun bir ressam olarak tutkusunun ve sürekli denemeler yapmış olduğunun bir kanıtı olduğunu belirten Bambach, bu tutku ve sürekli deneyişlerin Rönesans döneminin efsanevi ustasını "zamansız ve modern kıldığını" ifade etti.

Ünlü ressam Leonardo Da Vinci'nin 1503-1507 yıllarında yaptığı ve Floransalı tüccar Francesco del Giocondo’nun eşi Lisa Gherardini'yi resmettiği belirtilen Rönesans dönemi ünlü eseri "Mona Lisa" tablosu halen Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Kimya Derneği (American Chemical Society) dergisinde yayımlandı.