Yeni yılda kilo almamak için 9 öneri

Yeni yılda kilo almamak için 9 öneri
Yeni yıla aileniz ile mükellef bir sofrada yemek yiyerek girmek istiyorsanız, kilo alma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Uzmanlar, kalabalıkta zevkle yenen, belki dozu aşılan yemeklerde kilo almamak için uyarılarda bulundu.

Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Buket Ertaş Sefer, yılbaşı için özel hazırlanan yemeklerin ağır ve kalorili yiyecekler olmamasına özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Akşam rahat yemek için sabahı pas geçmek isteyebilirsiniz, fakat bu kan şekerinin ani dalgalanmalarına yol açacaktır. İştahınızı kontrol altında tutabilmek için mutlaka kahvaltı yapılmalı. Kahvaltıda ise yumurta, az yağlı peynir, avokado ve bolca mevsim sebzesi, ihtiyaca göre bir dilim ekmek ideal bir öğün örneğidir. Hem tok tutacak hem de özellikle avokado ve sebzeler sayesinde iyi bir antiinflamatuar menü olacaktır" dedi.

Yılbaşı akşamından birkaç gün önce dikkatin yüksek seviyede olduğu bir beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini belirten Sefer, "Böylece yeni yıla girdiğimiz gece pişmanlık hissi daha az olacaktır. Bu sayede istediklerimizin tadına gönül rahatlığıyla bakabileceğiz. Bu demek değil ki o gece her şeyi tıka basa yiyelim. En sevdiğimiz şeylerden bir tabak yapmak ideal olacaktır" önerisinde bulundu.

ZAMANA YAYARAK VE YAVAŞ YAVAŞ YİYİN
Sadece bir akşamlık küçük kaçamakların sağlığımız üzerinde çok fark yaratmayacağını ve önemli olanın genel olarak sağlıklı beslenmek olduğuna dikkat çeken Sefer, yiyecekleri zamana yayarak ve yavaş yavaş tüketmenin önemine işaret ederek, bu şekilde miktara kontrolünün de kolay yapılabileceğini söyledi.

Yenildiğinde şişkinliğe neden olacak besinleri menüden çıkarmanın önemli olduğunu dile getiren Sefer, şunları söyledi:

“Kaloriden bağımsız, örneğin glüten hassasiyetiniz var fakat tüketme konusunda sıkıntı yaşayacak kadar büyük bir noktada değilsiniz. Yediğinizde sadece şiş hissediyorsanız menüyü buna göre belirleyin. Bulgur yerine bol sebzeli bir basmati pirinci pilavı çok daha iyi hissettirebilir.

Laktoz hassasiyetiniz varsa mezelerinizi laktozsuz yoğurt ile yapabilirsiniz. Süte karşı hassasiyetiniz varsa kekinizi, pastanızı yaparken bitkisel sütlerden yararlanabilirsiniz. Bunların yanı sıra suyunuzu da bolca tüketirseniz bir sonraki gün şişkinlik hissiniz daha az olacak, kilo alma paniğini daha az yaşayacaksınızdır."

Yemeğin yanı sıra yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezi olan kuruyemişlerin de görünmez kalori kaynaklarından olduğunu aktaran Sefer, “Özellikle keyifli sohbetler sırasında farkında olmadan kuruyemiş tüketimi de artar. Bunun önüne geçebilmek için tüketmeniz gereken miktar kadar yanınıza almak ipin ucunun kaçmasını önleyecektir. Bununla birlikte daha sağlıklı olması sebebiyle mümkünse kavrulmamış, çiğ olan kuruyemişleri tüketmek iyi bir tercih olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ