Benzin ve motorinli araçlarda flaş karar! Zorunlu olacak

Benzin ve motorinli araçlarda flaş karar! Zorunlu olacak
Milyonlarca araç sahibini ilgilendirecek yeni bir uygulama yolda. Benzinli ve motorinli aracı olan sürücüler, 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle bu sistemi araçlarına taktırmak zorunda kalacak. Akaryakıt alımlarında zorunlu olacak uygulama ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor

Gelir İdaresi Başkanlığı Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni (UTTS) hayata geçirmeye hazırlanıyor. Sistemin yılbaşından itibaren (1 Ocak 2025) her araçta bulunması zorunlu olacak. Böylece plakalar akaryakıt istasyonlarında otomatik olarak tanımlanacak.

Akaryakıt alımlarında usule aykırı faturaların ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından uygulanmaya başlanacak UTTS ile akaryakıt istasyonuna giren bir aracın plaka bilgileri elle girilmeyecek ve plakalar sisteme otomatik olarak işlenecek. UTTS’nin kurulum işletmesinden ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak.

Açıklamada trafiğe kayıtlı olan 29 milyon aracın 8 milyonu kiralama işletme ya da iş yerinde kullanma yolu ile bu akaryakıt harcamalarını gider olarak göstererek vergiden indirim alıyor.

5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile söz konusu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi.

Yine aynı tebliğe göre 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.

Akaryakıt istasyonu işleten işletmelerin ise 2024 yılının sonuna kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa bölümünde tabanca aparatlarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları zorunlu hale geldi.
Araçların yakıt depo girişlerine takılacak olan Taşıt Tanıma Birimi (elektronik bir etiket) cihazında aracın dijital olarak saklanan plaka bilgisi sayesinde araç otomatik olarak okunacak ve Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihaza iletilecek.

Bu sayede, akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek. UTTS ile taşıt plakalarının sisteme elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulaması da engellenecek.

Kaynak:HABER MERKEZİ