Danışmanlardan tarla faresi uyarısı

Danışmanlardan tarla faresi uyarısı
Sarayönü Ziraat Odası tarımsal danışmanlık birimi, Gözlü Mahallesinde hububat ekim alanlarındaki çıkışları ve tohum kayıplarını inceledi.Yapılan incelemeler sonucunda havaların sıcak gitmesi yağış miktarının mevsim...

Sarayönü Ziraat Odası tarımsal danışmanlık birimi, Gözlü Mahallesinde hububat ekim alanlarındaki çıkışları ve tohum kayıplarını inceledi.

Yapılan incelemeler sonucunda havaların sıcak gitmesi yağış miktarının mevsim normallerin altında kalması sonucu kuru tarım yapılan arazilerde hububat çıkışları zayıf ve bazı bölgelerde tohum kayıpları gözlendi. Geçen yıl nadasa bırakılan ve anıza direk ekim yapılan arazilerde çıkışların diğer arazilere göre nispeten daha iyi olduğu tespit edildi.

Çiftçilerin her yıl aynı ürünü ekmeleri yerine ekim nöbeti uygulamaları ile toprağın organik maddesini arttırması gerektiğini kaydeden danışmanlar, “Bu toprağın daha fazla suyu tutmasını sağlamakta, toprağın verimliliğini yükseltmekte, sonuçta da kültür bitkileri için daha elverişli ortamlar yaratılmaktadır.” dedi.

İncelemelerde zararlılarla da karşılaşıldığına değinen danışmanlar, “Yapılan arazi incelemeleri sonucunda Gözlü Mahallesinin bazı bölgelerinde tarla faresi zararı ile karşılaşılmıştır. Kültür bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek ve kesmek suretiyle zarar yaparlar. Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.” diye konuştu.

Bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanması gerektiğine işaret eden danışmanlar, şunları söyledi:

“Bu sayı bitki çeşidine ve uğranılan ürün kaybının fazla oluşuna göre değişebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek deliklerde ilaçlanmalıdır. Mücadelesinde kültürel önlemlerin başında derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği gelmektedir. Nadas alanlarından gelecek olan farelerin geçişini engellemek için tarla kenarının derinden sürülerek bir şerit oluşturulması farenin buradan geçişini engelleyecektir. Mekanik mücadelede ise, aktif olan fare deliklerine 4-5 adet zehirli yem kullanmak, fare deliklerini su ile doldurma, kapan kullanma gibi önlemler gelmektedir. Son olarak mücadele yapılan saha dolaşılmalı, ölmüş olan fareler toplanıp derince bir yere gömülmelidir.”