Depresyon ve Belirtileri...

Depresyon birçok şekilde tanımlanabilir ve birçok belirtisi vardır, bunlar arasında en önemlileri:

Depresif duygu durum, İlgi kaybı, Yorgunluk ve enerjisizlik.

İçten içe kendinizi üzgün ve mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Ayrıca kötümser ve olumsuz duygular içinde olabilirsiniz. Belki de normalde keyif aldığınız şeylere olan ilginizi yitirmişsinizdir.

Depresyona yakalandıysanız, mutlu olma kapasitenizin bir kısmını yitirebilirsiniz. Yorgun ve enerjisiz olabilirsiniz. Hatta düşünmek ve karar vermek bile size zor gelebilir.

Belirtileri ilk kim fark eder?

Çoğu kez depresyon belirtilerini ilk saptayanlar en yakınlarınızdır. Sözgelimi şunları fark edebilirler: Üzgün göründüğünüzü, Daha yavaş ve olabildiğince az konuştuğunuzu ve hareket ettiğinizi, Karar vermekte zorlandığınızı, Belleğinizin zayıfladığını

Bazı durumlarda depresyon sinirlilik, anksiyete veya konfüzyonla kendini belli edebilir. Başkalarının önemsemediği sorunlar sizi fazlasıyla endişelendirebilir.

Belirtiler fiziksel olabilir mi?

Bazı depresyon tipleri fiziksel belirtilerle ortaya çıkar, sözgelimi: İştahsızlık, Ağrılar, Uyku bozukluğu

Fiziksel belirtiler bedensel bir hastalıktan kuşkulanmanıza yol açabilir. Ayrıca birçok fiziksel hastalığın depresyondakilere benzer belirtiler verdiğini de unutmamalısınız.

Depresif duygudurum

Depresyonun anahtar özelliği inatçı depresif duygudurumdur. Psikiyatrisiler çökkün duygulanım terimini kullanırlar; bu, duygudurumunuzun depresif hale gelmeden öncekine göre çökmüş olduğu anlamına gelir. Mutsuzsunuzdur hem de yalnızca kısa bir süreliğine değil. Ama sizi mutsuz eden yalnızca hayatın şu veya bu yönü değildir. Neredeyse sürekli bir keder ve ümitsizlik duygusu yaşamınıza egemen olmuştur.

Artık mutlu değilsinizdir. Zaman zaman kendinizi mutlu hissedebilseniz bile bu enderdir. Kederinizse süreklidir. Bazen bu kadar üzgün ve olumsuz olmanın gerçekçi olmadığını görebilseniz bile, her şey önemsiz veya tehdit edici görünür. Sizin denetiminiz dışında, başınıza bir felaket geleceğini hissediyor olabilirsiniz.

İşlevlerde yavaşlama (Psikomotor retardasyon)

Depresifseniz, hızınız genellikle önemli ölçüde yavaşlamıştır, ama tersine artmış da olabilir. Normalden daha yavaş düşünür, daha yavaş konuşur ve daha yavaş hareket edersiniz. İzleyenlere benzer fiziksel belirtileriniz olabilir:  Daha az sayıda veya nadiren mimik kullanma, Gülümsememe, Diğer insanlarla daha az göz teması, Yavaş ve kısa konuşmalar söyleyecek bir şeyler bulamayabilirsiniz, Konuşsanız bile uzun sessizlikler ve duraklamalar, Uzun süreler kıpırdamadan oturma, Daha yavaş hareket etme gibi.

Ayrıca psikolojik belirtileriniz de olabilir:

Daha yavaş düşünürsünüz, Bir şeyleri hatırlamakta ve yoğunlaşmakta zorlanırsınız, Karar vermekte zorlanırsınız, Kendinize ve çevrenize ilgi göstermezsiniz bu yüzden yapmakta olduğunuz ise uygun olmadığınız düşünülebilir

Olumsuz düşünceler

Üzgün ruh halinizle yakından ilişkili olumsuz düşüncelere kapılabilirsiniz. Depresyona yakalanan herkes olumsuz düşüncelere kapılır. Belki, kendinizin veya başkalarının beklentilerini karşılayamamış olduğunuzu hissediyorsunuzdur. Ya da kendinizi kötü ve işinize layık olmayan biri olarak görüyorsunuzdur. Ayrıca tembel, ailesini fazla şımartan veya onlara aşırı sert davranan biri olduğunuzu da hissedebilirsiniz. Hatta kendinize kötü insan tanımını yakıştırabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hülya BAĞCI Arşivi