EY ALMANYA , EY HOLLANDA...!

16 Nisan anayasa değişikliğinin Türk halkına sorulacağı Referandum yaklaştıkça her gün yeni bir krizle uyanmaya başladık.

Evet çalışması yapan Cumhurbaşkanı, Bakanlar Başbakan ve millet vekilleri devletin bütün imkanlarını kullanıyorlar, yeri geliyor kendi çıkardıkları yasalara bile uymadıklarını gözlüyoruz.

YSK'nın 15 Şubat 2017 tarihli  109 No lu kararında ise şu ifadeler yer alıyordu:

"b) Mabetlerde, okullarda, kışla, karargâh, ordugâh gibi, askeri bina ve tesislerle askeri mahfillerde ve kamu hizmeti görülen diğer yerlerde, kapalı yer toplantısı yapılamayacağına (298/51-son). c) Yurt dışında ve gümrük kapılarında kapalı yerlerde propaganda yapılamayacağına karar verilmiştir."

AKP milletvekillerinin oylarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen ve 22 Mart 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren değişiklikle, “Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"un 10. maddesinde, yurt dışında propaganda yapılması şu ifadeyle yasaklanmıştı:

"Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamaz”

AKP li bakanlar ısrarla yurt dışında propaganda yapmaya çalışıyorlar. Almanya Bekir Bozdağ ve Mevlüt Çavuşoğlu ‘na izin vermediği duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Almanya'daki toplantılarına izin verilememesini şu sözlerle eleştirmişti:

"Ey Almanya sizin demokrasiyle uzaktan yakından alakanız yok. Sizin uygulamalarınız geçmişteki Nazi uygulamalarından farklı değil. Bize demokrasi dersi vereceksiniz, gelince orada Türk Bakanı konuşturmayacaksınız. Bunları uluslararası toplu olarak dile getireceğiz. Dünyaya rezil rüsva edeceğiz."

Almanya'daki iptallere muhalefet kanadından da tepki gelmişti. Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Almanya'nın Filderstadt kentinde yarın yapacağı 'referandumda Hayır' konulu toplantıya katılmaktan vazgeçti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluda "Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz" ifadesini kullandı.

6 Mart'ta tv' de "14' ünden önce Hollanda'da bir etkinlik yapılması mümkün gözükmüyor" demişti. Ama ısrarla Hollanda ya gidildi.

Son olarak Hollanda, Rotterdam'a gitmeye hazırlanan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun uçuş izninin iptal edildiğini açıkladı. Ancak karayolu ile Aile ve sosyal politikalar bakanı Hollanda ya girdi. Üzücü olaylar gerçekleşti.

Erdoğan önce "Ey Almanya, sizin demokrasi ile uzaktan yakından alakanız yok" ifadelerini kullandı. Daha sonra ise “Peki Hollanda? Hollanda, çarşamba günü yapılacak bir seçime sen Türkiye-Hollanda ilişkilerini feda ediyorsan, bunun bedelini ödeyeceksin” dedi.

Bakanlara yapılan uygulamaları şiddetle kınıyoruz. Eğer Hükümet tepkilerinde samimi ise Almanya ile ekonomik ilişkileri derhal kesmeli,incirliği boşaltmalı, silah ticaretinden vazgeçmeli , Hollanda ile ekonomik ilişkiler kesilmeli, Petrol ofisi satışı durdurulmalı ki….

Muharrem ince; “Almanya yı da, Hollanda yı da Burdur dan kınıyorum. Ama ortada bir danışıklı dövüş varsa da bunu anlatmamız lazım. Hollanda da seçim var. Oradaki partiler ne yapmak istiyor? Yabancı düşmanlığı yaparak Hollandalılardan oy almak istiyor. Peki bizimkiler ne yapıyor? Bizimkiler de ‘Bakın Avrupa da bizi istemiyorlar, Avrupa ‘evet çıkmasından korkuyor. Görüyor musunuz? diyorlar ve ‘evet istiyorlar. Tam bir palavradır. Bakın açıklıyorum. Hollanda gerçek bir Ak Partilidir. Çünkü ‘evet çıkmasını istiyorlar.”

“‘Evet oyları yüksek çıksın diye milliyetçi duygulara oynuyorlar. Hollanda, Almanya ‘evet çıkmasını istiyor. Çünkü ‘Türkiye bir adamın eline geçsin ki 550 milletvekiliyle uğraşacağımıza bir kişiyi hallettik mi Türkiye yi ele geçirelim diyorlar. Bunun için uğraşıyorlar. Yaşananlar bir oyun."

Hayırlı bir gelecek için Türk halkı oynanan oyunları bozacak, gereğini yapacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi