Fransa'daki Arap Dünyası Enstitüsü'nde 15 yıldır sergilenen 23 Suriye'ye ait tarihi eser, nihayet anavatanlarına döndü. Paris'ten Şam'a uzanan bu anlamlı yolculuk, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Suriye'ye gerçekleştirdiği ziyaretle aynı zamana denk geldi.

Tarihe Yolculuk Tamamlandı
Şam Ulusal Müzesi'nde düzenlenen görkemli bir törenle eserler, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürü Dr. Mesud Bedevi ve Müze İşleri Müdürü Ammar Kennavi tarafından teslim alındı. Bu iade, aslında 2014 yılında planlanmışken, yaşanan savaş koşulları ve güvenlik endişeleri nedeniyle ertelenmişti. Ülkedeki istikrarın yeniden sağlanmasıyla bu tarihi adımın atılabilmesi, Kültür Bakanı Muhammed Yasin Salih'in de belirttiği gibi, Suriye'deki yeni kültürel dönemin bir işareti olarak görülüyor.

Kültürel Miras Yeniden Buluştu
İade edilen koleksiyon, tarih öncesi çağlardan İslam dönemine kadar uzanan zengin bir çeşitliliğe sahip. Mari Antik Kenti'nden tapınak heykelleri, Palmira dönemine ait tasvirler, Rakka'daki Caber Kalesi'nden oyma kapı panelleri gibi birbirinden değerli parçalar, Suriye'nin kültürel kimliğinin korunması adına büyük önem taşıyor. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılan tüm Suriye eserlerinin iadesi için uluslararası topluma ve ilgili kurumlara iş birliği çağrısında bulunmaya devam ediyor.







