Hititlerin önemli yerleşimlerinden biri olan Samuha’da 2005 yılında başlayan arkeolojik kazılar, bu yıl da titizlikle sürdürülüyor. Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Maner liderliğinde 3 Temmuz’da başlayan çalışmalar 15 Eylül’e kadar devam edecek. Kazılarda Hitit ve Eski Asur dönemine ait buluntuların yanı sıra Roma, erken Bizans ve Ortaçağ dönemlerine ilişkin eserler de ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Maner, “Kazımızın 57. gününde canla başla çalışıyoruz. Hem Hitit, hem Eski Asur, hem Roma, hem de erken Bizans ve Ortaçağ’a ait yeni bulgular elde ettik. Özellikle Doğu Kapadokya bölgesi için önemli bilgiler ortaya çıktı” dedi.
Kazı Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgü Çömezoğlu Uzbek ise bu yıl erken Bizans dönemine ait çok değerli bulgulara ulaştıklarını belirtti. “Kayalıpınar, Hititlerden sonra Roma ve 7. yüzyıla kadar süren erken Bizans dönemi açısından da çok önemli bir yerleşim. Bu döneme ait kap kaçak parçaları, cam buluntular ve sikkeler bulundu” ifadelerini kullandı.

Kazılarda ayrıca erken Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı da tespit edildi. Mezar kapaklarında haç işaretleri, cam kandil parçaları, bronz küpe ve haç kolye ucu gibi buluntular dikkat çekti. Bunun yanı sıra küçük koku şişeleri, seramik parçaları ve farklı dönemlere ait eserler gün yüzüne çıkarıldı.
Hitit duvarlarının üzerine yapılmış Bizans kalıntıları ve Roma yolu olduğu düşünülen alan da keşfedildi. Buluntuların Selçuklu dönemine kadar uzandığını kaydeden Prof. Dr. Çömezoğlu Uzbek, “12-13. yüzyıla ulaşan eserlerimiz var. Çalışmalar önümüzdeki yıllarda da sürecek ve daha fazla buluntu elde edeceğimize inanıyoruz” dedi.







