Gaziantep'te yaşayan 72 yaşındaki Hacı Mehmet Özden, 53 yıldır içtiği sigarayı, Gaziantep Şehir Hastanesi'ndeki Sigara Bırakma Polikliniği'nde gördüğü 6 aylık tedavi sonucunda bırakmayı başardı. Genç yaşta başladığı sigara alışkanlığı nedeniyle yemek yemede, uyumada, yürümede ve merdiven çıkmada sorunlar yaşayan Özden, kalp ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri üzerine Aile Sağlığı Merkezi'ne başvurdu ve buradan yönlendirildiği poliklinikte tedaviye başladı.

6 AYLIK TEDAVİYLE BAŞARIYA ULAŞTI
Daha önce birçok kez sigarayı bırakmayı deneyip başarısız olan Hacı Mehmet Özden, poliklinikteki doktorların yardımıyla 6 aylık bir tedavi sürecinin ardından sigarayı tamamen bıraktı. Sigaranın sağlığına verdiği zarar ve kokusundan duyduğu rahatsızlık nedeniyle uzun süredir mücadele eden Özden, şimdi sigara dumanından uzak bir yaşam sürdürüyor ve kendisi gibi tiryaki olanları sigara bırakma polikliniğine yönlendiriyor.

POLİKLİNİĞE YILDA 2 BİN 500 BAŞVURU
Gaziantep Şehir Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Doktor Hakan Özerol, sigara bırakma polikliniğine bir yılda yaklaşık 2 bin 500 kişinin başvurduğunu açıkladı. Poliklinikte, sigaranın neden olduğu kalp hastalıkları, kanser, KOAH ve inme gibi ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi için uzman kadroyla hizmet verildiğini belirten Özerol, sigaranın bırakılmasıyla kan basıncının düzenlendiğini ve karbonmonoksit seviyelerinin birkaç günde normale döndüğünü ifade etti.

BAŞARI ORANLARI YÜKSEK
Poliklinikte görev yapan Uzman Doktor Mustafa Soylu ise başarı oranlarının çok yüksek olduğunu vurguladı. 50 yıldır sigara içen danışanların bile destek ve gayretle sigarayı bırakabildiğini söyleyen Soylu, Hacı Mehmet Özden'in 10 günlük bir plana sadık kalarak sigarayı tamamen bıraktığını ve 6 aydır bir nefes bile içmediğini belirtti. Özden, artık nefesinin açıldığını, yediklerinden daha fazla tat aldığını ve efor kapasitesinin arttığını ifade ediyor.







