ABD Avrupa'dan çekiliyor: Avrupa'ya 500 milyar euro'luk maliyet kapıda

SİYASET Yayınlanma : 09 Haziran 2026 22:06 Düzenleme : 09 Haziran 2026 22:06
ABD Avrupa'dan çekiliyor: Avrupa'ya 500 milyar euro'luk maliyet kapıda
AB savunma şefi Kubilius, ABD'nin Avrupa'dan çekilmesinin kıtaya 500 milyar euroya mal olacağını belirtti. Avrupa Savunma Birliği önerisiyle Ukrayna ve Türkiye gibi ülkelerin entegrasyonunu savundu.

Büyükşehir

UKRAYNA ENTEGRASYONU VE YENİ İŞ BİRLİKLERİ

Avrupa'nın savunma sanayisinde Rusya'nın gerisinde kaldığını da vurgulayan Kubilius, "Avrupa savunma sanayisine aktardığımız tüm kaynaklara rağmen, Rusya hala her alanda AB'den fazla savunma üretimi yapıyor." dedi. Bu tablo karşısında, kıtanın güvenlik mimarisine savaş tecrübesiyle öne çıkan Ukrayna'nın entegre edilmesinin hayati önem taşıdığını savunan Kubilius, Ukrayna'nın yanı sıra İngiltere, Norveç, Türkiye ve Kanada gibi ülkelerin de gönüllülük esasına dayalı bir "Avrupa Savunma Birliği" bünyesinde AB üyesi devletlerle iş birliği yapabileceği önerisinde bulundu. Bu birliğin, AB'nin savunma alanındaki yeteneklerini artırarak ve stratejik kabiliyetlerin ortak kullanımını sağlayarak hem ABD'nin çekilmesinin yarattığı boşluğu doldurmayı hem de gelecekteki olası tehditlere karşı daha güçlü bir duruş sergilemeyi hedeflediği belirtildi. Kubilius, savunma harcamalarının GSYH'nin %3,5'ine çıkarılmasıyla bu maliyetin karşılanabileceğini ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.