Akçaabat'ta Trabzon hurması yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

GÜNDEM Yayınlanma : 06 Ekim 2025 14:13 Düzenleme : 06 Ekim 2025 14:13
Akçaabat'ta Trabzon hurması yetiştiriciliği yaygınlaşıyor
Akçaabat'ta Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 43 çiftçiye 2 bin 800 adet Trabzon hurması fidanı dağıtıldı. Proje kapsamında sera kurulumları ve çeşitli tarımsal destekler de çiftçilere sunuluyor.
Akçaabat'ta Trabzon hurması yetiştiriciliği yaygınlaşıyor

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında, 'Trabzon Hurması Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi'ne yönelik fidan teslim töreni Akçaabat Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü İdari Binası'nda düzenlendi.

TARIMSAL DESTEKLER VE PROJELER

Programa Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, AK Parti Akçaabat İlçe Başkanı Muhammet Ali Yılmaz, Muhtarlar Derneği Başkanı Ömer Hotoman, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi iştirak etti. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, konuşmasında ilçede tarımsal üretimi desteklemek, çiftçileri daha verimli üretime yönlendirmek ve yerel kalkınmayı güçlendirmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yürütülen ortak projelere dikkat çekti. Ekim, bu proje kapsamında 43 çiftçiye 2 bin 800 adet Trabzon hurması fidanı dağıtarak yeni bahçelerin kurulmasına katkı sağladıklarını belirtti. Tarımın, sadece bir üretim faaliyeti olmanın ötesinde, doğayla uyumlu ve sürdürülebilir bir yaşam anlayışı olduğunu vurgulayan Ekim, Akçaabat Belediyesi olarak çiftçilerin yanında olmaya ve üretimi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

SERA KURULUMU VE ÇEŞİTLİ ÜRETİM DESTEKLERİ

Başkan Ekim, ilçede süs bitkisi üretimini artırmak ve çiftçilere destek olmak amacıyla Mustafa Cumhur Parkı’nda toplam 512 metrekarelik iki sera kurulumu çalışmalarının başladığını da hatırlattı. Ayrıca, 'Örtü Altı Üretimin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında çiftçilere 10 adet 512 metrekarelik sera kurulumunun tamamlandığını ve başka bir proje çerçevesinde 10 adet 256 metrekarelik seranın çiftçilerin bahçelerine kazandırıldığını aktardı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile imzalanan 'Suni Tohumlama Protokolü' gereğince bin 196 sığıra işlem yapıldığı bilgisini veren Ekim, Kokarca ile Mücadele Projesi kapsamında 500 feromon tuzak ve 500 funnel tuzak temin edilerek üreticilere dağıtıldığını sözlerine ekledi. 'Bal Üretiminin Desteklenmesi Projesi' çerçevesinde ise 300 formik asit, 300 oksalik asit ve 200 arıcı maskesinin üreticilere teslim edildiği öğrenildi.

ARONYA VE DİĞER MEYVE FİDANLARI DAĞITILIYOR

2020 yılından itibaren Akçaabat Belediyesi Bitki Üretim Tesisi’nde üretilen 51 bin 250 adet aronya fidanının 205 çiftçiye teslim edilerek 200 dönüm üzerinde aronya bahçesi oluşturulduğu belirtildi. Bu yıl da tesiste üretilen 5 bin adet aronya fidanının 20 çiftçi ile buluşturulacağı bilgisi paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl yürütülen bir proje kapsamında 445 çiftçiye toplam 130 dönüm alanda Trabzon hurması, kızılcık, ahududu, böğürtlen ve kokulu üzüm bahçeleri kurulmuştu. Bu yıl ise 43 çiftçiye 2 bin 800 adet Trabzon Hurması fidanı dağıtılarak yeni bahçelerin kurulması teşvik ediliyor. Ayrıca, Bitki Üretim Tesisi’nde üretilen 10 bin adet sebze fidesi (salatalık, biber, domates) çiftçilere dağıtıldı ve ekim ayı içerisinde 50.000 adet marul fidesinin de üreticilere ulaştırılması planlanıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.