Antalya'da haziran ayına damgasını vuran gelişmeleri açıklayan Antalya Ticaret Borsası'nın Hal Endeksi raporu, tarımsal ürün piyasalarındaki hareketliliği gözler önüne serdi. Rapora göre, yazın gözde ürünlerinden domatesin işlem miktarı yıllık bazda artış gösterirken, fiyatları da önemli ölçüde yükseldi. Benzer bir tablo meyve ve sebze piyasalarında da yaşandı.
DOMATES VE SEBZEDE FİYAT ARTIŞI, MEYVEDE GERİLEME
Yıllık bazda bakıldığında, Antalya hallerinde işlem gören domates miktar endeksi %10,37'lik bir artış kaydetti. Ancak bu artışa rağmen, domatesin fiyat endeksi %28,44'lük dikkat çekici bir yükseliş gösterdi. Meyve grubunda ise durum daha farklıydı; işlem miktar endeksi %4,92 oranında azalırken, fiyat endeksi %62,21 gibi rekor bir artışla zirveye oturdu. Sebze işlem miktar endeksi ise yıllık %6,27 artarken, fiyat endeksi %54,50'lik bir sıçrama yaptı.
AYLIK VERİLERDE ŞAŞIRTAN DEĞİŞİMLER
Haziran ayına özel aylık değişimler incelendiğinde de ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Domateste işlem miktarı aylık %28,96 artarken, fiyat endeksi %61,44 gibi sert bir düşüş yaşadı. Bu durum, son 8 yılın haziran ayları içinde domateste işlem miktarındaki en yüksek artış ve fiyatlardaki en büyük düşüş olarak kayıtlara geçti. Meyvede ise aylık işlem miktar endeksi %36,22 artış gösterirken, fiyat endeksi %31,28 geriledi. Sebzelerde ise hem miktar hem de fiyat endekslerinde aylık bazda azalışlar gözlemlendi; miktar endeksi %4,25, fiyat endeksi ise %37,48 düştü. Bu veriler, tarımsal ürün piyasalarındaki arz-talep dengesinin ve mevsimsel etkilerin ne denli dinamik olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.







