Suudi Hac Bakanlığı, Arafat'ta Türk hacıların çadırlarının bulunduğu bölgeden Cebel’i Rahme tepesine geçişleri kontrollü hale getirdi.

GEÇİŞLER KAPATILDI
Bu yıl Arafat’ta inşa edilen yeni demir korkuluklar nedeniyle bazı saatlerde Rahmet Tepesi’ne geçişler tamamen kapatıldı. Bunun sonucunda, Hazreti Adem ve Hazreti Hacer'in dünyada buluştukları o tarihi yeri görmek isteyen hacılar, tel örgülerin üzerinden atlamak zorunda kaldı ya da bazı yerlerde tel örgüleri parçalayıp içeri girmeye çalıştılar. Sabahın erken saatlerinde açık olan kapıların, havanın aydınlanmasıyla birlikte kapatılması geniş bir tepki topladı.
İZDİHAM VE GÜVENLİK ENDİŞESİ
Rahmet Tepesi’ne ulaşmak için gelen binlerce hacı, bariyerlerin tırmanılabilecek yerlerinden geçerek tepeye ulaştılar. Suudi yetkililer, gündüz saatlerinde meydana gelen izdihamı kontrol altına almak amacıyla bu düzenlemenin yapıldığını ifade ederek, hacıların güvenliğini tehlikeye atan bu tür geçişlerin uygun olmadığını belirtti. Türk hacılarının tel örgülerden geri dönmeleri dikkat çekerken, diğer ülkelerden gelen hacılar çitlerin üzerinden geçerek tepeye ulaşmaya çalıştılar. Ancak Türk hacılarının kendi bölgelerinden dışarı çıkmalarına bazı saatlerde izin verilmedi. Neyse ki, kısa süreli kapı kapatmaları günün ilk saatlerinde kaldırıldı. Hacıların büyük çoğunluğu Arafat vakfesinde serin çadırlarında dualar ederek, Arife gününün faziletlerine uygun olarak bin ihlas okudular. İtidalli davranan hacıların çoğunluğu, bölgede olası bir izdihamın önüne geçmeyi başardılar. Çoğu hacı, tel örgülerden geri dönünce olumsuz bir durum yaşanmadı. Ancak kapı açıkken tepeye doğru geçenler, çadırlarına dönmek istediklerinde kapıların kapalı olduğunu görünce tellerin üzerinden atlayıp çadırlarına devam ettiler. Önceki yıllarda Müzdelife'den Mina'ya geçişte yaşanan bir yanlış uygulama sonucu 3 binden fazla hacının hayatını kaybettiği hatırlanıyor.








