İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Kırgızistan'da gerçekleştirilen Şanghay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na katıldı. Toplantıda, çok taraflılığın güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve örgütün, uluslararası hukuk ilkelerini korumak adına daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade etti.

ULUSLARARASI SİSTEMİN KRİTİK DÖNÜM NOKTASI
Arakçi, konuşmasında, "Bugün Şanghay İşbirliği Örgütü, uluslararası sistemin evriminde kritik bir dönüm noktasındadır. Dünya, tek taraflılığın yayılmasına, Birleşmiş Milletler Şartı'nın esaslarının zayıflamasına ve yasa dışı yaptırımların artmasına tanıklık ediyor" dedi. Bu zorlukların üstesinden gelmek için ŞİÖ'nün sorumluluğunun her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı.
İRAN'IN SAVUNMA HAKKI VE BÖLGESEL İSTİKRAR
ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarına değinen Arakçi, bu tür eylemlerin uluslararası hukuk düzenine bir tehdit oluşturduğunu belirtti. "İran, her zaman diyalog ve diplomasi yolunu tercih etmiştir. Ancak saldırganlık ve askeri müdahaleler karşısında kendini savunma hakkını kullanmak durumundadır" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Hürmüz Boğazı'ndaki güvenliğin sağlanması için bölgesel iş birliğine ve karşılıklı saygıya vurgu yaptı.
REGİYONEL SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ
Arakçi, Lübnan ve Gazze'deki insani krizlere de dikkat çekerek, sivillere yönelik askeri harekatların durdurulması ve insani yardımların engellerinin kaldırılması çağrısında bulundu. Filistin halkının kendi kaderini tayin etme hakkına destek verilmesi gerektiğini savundu. Şanghay İşbirliği Örgütü üyeleri arasında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Hindistan, Pakistan, İran ve Belarus yer almakta.








