Aydın basınında kadınlar, erkek egemenliği sona erdirdi

EĞİTİM Yayınlanma : 25 Temmuz 2026 09:17 Düzenleme : 25 Temmuz 2026 09:17
Aydın basınında kadınlar, erkek egemenliği sona erdirdi
Aydın'da gazetecilik mesleğinde kadınların sayısı, erkekleri geçti. Kadın gazeteciler asayiş muhabirliğinde de önemli bir yer edinmeye başladı.

Aydın'da uzun yıllar boyunca erkek egemen bir meslek olarak bilinen gazetecilikte dengeler hızla değişiyor. 2023 itibarıyla kadın gazetecilerin sayısının, erkek gazetecileri geçtiği gözlemleniyor. Asayiş muhabirliği gibi genelde erkeklerin yoğunlukta olduğu alanlarda dahi kadınlar sayısal üstünlüğü ele geçirmiş durumda.

Karatay Belediyesi

Aydın basınında kadınlar, erkek egemenliği sona erdirdi 1

KADIN GAZETECİLERİN YÜKSELİŞİ

Son yıllarda Aydın'daki gazetecilik mesleğinde yaşanan bu dönüşüm, basın sektöründeki genel değişimi de yansıtıyor. 2017-2023 yılları arasında kentte görev yapan gazetecilerin yaklaşık dörtte birinin kadınlardan oluştuğu belirtilirken, bu oranın 2023'ten itibaren tersine döndüğü ve kadın gazetecilerin sayısının hızla arttığı vurgulanıyor.

Aydın basınında kadınlar, erkek egemenliği sona erdirdi 2

ASAYİŞ MUHABİRLİĞİNDE KADINLAR ÖNE ÇIKIYOR

Geleneksel olarak erkeklerin ağırlıklı olarak görev aldığı saha haberciliği ve asayiş muhabirliği gibi alanlarda, kadın gazetecilerin varlığı artık belirgin bir şekilde artmış durumda. Cinayet, trafik kazası, yangın gibi olayları takip eden kadın muhabirlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Aydın'da 2017, 2023 ve 2026 yıllarında çekilen fotoğraflar arasındaki kıyaslama, bu değişimin en somut kanıtı olarak öne çıkıyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.