Barajın taşmasıyla savak kapakları açıldı, Kelkit Çayı'na su bırakıldı

ÇEVRE Yayınlanma : 15 Mayıs 2026 00:41 Düzenleme : 15 Mayıs 2026 00:41
Barajın taşmasıyla savak kapakları açıldı, Kelkit Çayı'na su bırakıldı
Kılıçkaya Barajı'nda doluluk oranının yüzde 100'ü aşmasıyla savak kapakları açılarak Kelkit Çayı'na su bırakıldı. Taşkın riskine karşı önlemler alındı ve vatandaşlar uyarıldı.
Barajın taşmasıyla savak kapakları açıldı, Kelkit Çayı'na su bırakıldı

Sivas ve Giresun arasındaki Kılıçkaya Baraj Gölü'nde doluluk oranının yüzde 100'ü aşması üzerine, kontrollü bir şekilde Kelkit Çayı'na su verilmeye başlandı. 64 kilometrekarelik devasa bir alana yayılan barajın taşması, kıyı şeridindeki bazı tesisleri de sular altında bıraktı.

Barajın taşmasıyla savak kapakları açıldı, Kelkit Çayı\

TAŞKIN RİSKİNE KARŞI TEDBİRLER ALINDI

Elektrik üretimi ve tarımsal sulama amacıyla kullanılan Kılıçkaya Barajı'nın kapasitesinin aşılması, taşkın riskini beraberinde getirdi. Bu riskin yönetilebilmesi adına, barajın savak kapakları dikkatli bir şekilde açılarak Kelkit Çayı'na kontrollü su tahliyesi gerçekleştirildi. Ayrıca, olası taşkınların önüne geçmek amacıyla barajın mansap bölgesindeki yerleşim yerlerinde de gerekli tedbirler alındı.

Barajın taşmasıyla savak kapakları açıldı, Kelkit Çayı\

VATANDAŞLARA UYARI

Yetkililer, Kelkit Çayı boyunca yaşayan vatandaşlara, taşkın riskine karşı çay kenarından uzak durmaları yönünde uyarılarda bulundu. 1990 yılında hizmete giren ve toplam 7 milyon metreküp hacme sahip olan Kılıçkaya Barajı, 134 metrelik yüksekliği ile bölge için stratejik bir öneme sahip. Baraj, yıllık 332 GWh'lık elektrik enerjisi üretimiyle de dikkat çekiyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.