Bartın’da kestane ağaçlarına zarar veren katil arı tehdidine karşı başlatılan terminatör böcek mücadelesi sonuç vermeye başladı.

MÜCADELEDE ÖNEMLİ GELİŞMELER
Laboratuvar ortamında çoğaltılan terminatör böcekler, 5 yıl süren çalışmalar sonucunda doğaya salınmaya başlandı. Toplamda 22 bin 30 adet faydalı böcek, Bartın ormanlarına salınırken, Batı Karadeniz ormanlarında 135 bin terminatör böcek daha doğaya salınacak. Kestane ağaçlarının tomurcuklarına yumurtalarını bırakarak zarar veren katil arıların yayılımı, terminatör böcekler sayesinde önemli ölçüde yavaşladı.

BAŞARI HİKAYESİ
Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes Yıldız'ın öncülüğündeki ekip, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, gal arısının doğal düşmanı olan terminatör böceklerin üretim istasyonunu kurdu. Bu süreç, Bartın’ın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen doğaya salım programları ile desteklendi. Vali Nurtaç Arslan, bu mücadelede her geçen yıl faydalı böcek salınımının arttığını vurgulayarak, kestane ve bal üretiminin önemini belirtti.

KİMYASAL İLAÇ KULLANILMIYOR
Kimyasal ilaç kullanılmadan yürütülen bu doğal mücadele yöntemi, Bartın ormanlarının sağlığını korumak ve bölgedeki kestane üretimini artırmak amacıyla devam ediyor. Mücadelede gelinen nokta, Bartın’ın ormanlarının geleceği açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.







