Dijital ürün pasaportu geliyor: Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım

EKONOMİ Yayınlanma : 08 Haziran 2026 13:29 Düzenleme : 08 Haziran 2026 13:29
Dijital ürün pasaportu geliyor: Ticaret Bakanlığı'ndan kritik adım
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dijital ürün pasaportu mekanizmasının ülkeye uyarlanması için çalışmaların sürdüğünü ve e-ticarette ürün güvenliği tüzüğünün uyumlaştırıldığını duyurdu. TAREKS ve EPGD gibi sistemlerle denetimlerin güçlendirildiği

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dijitalleşen dünyada ürün güvenliğini sağlamak adına atılan adımları ve bu konudaki çalışmaları detaylandırdı. Bakanlık, "Dijital ürün pasaportu mekanizmasının ülkemizce uygulanmasına yönelik çalışmalar da Ticaret Bakanlığımızca sürdürülmektedir" açıklamasını yaparak, e-ticarette ürün güvenliğini temel alan Genel Ürün Güvenliği Tüzüğü'nü de uyumlaştırdıklarını belirtti.

Dijital ürün pasaportu geliyor: Ticaret Bakanlığı\

Ürün Güvenliğinde Dijital Dönüşümün Önemi

Bolat, Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı'nda yaptığı konuşmada, küresel ticaretin geçirdiği dönüşüm sürecine dikkat çekerek, hem kamu hem de özel sektörün bu sürece hızla adapte olması gerektiğini vurguladı. Dijital ürün pasaportunun, ürün zincirinin her aşamasını şeffaf ve izlenebilir kılacağını belirten Bakan, yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin ürün güvenliği tanımını kökten değiştirdiğini ifade etti. Siber güvenlik, yazılım hataları ve otonom cihaz arızaları gibi risklerin de bu yeni paradigmada göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Dijital ürün pasaportu geliyor: Ticaret Bakanlığı\

TAREKS ve EPGD ile Güvenlik Artıyor

Bakan Bolat, dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklarla birlikte e-ticaretin hızla büyüdüğüne ve bu durumun mevzuat yapıcılarına önemli sorumluluklar yüklediğine değindi. TAREKS sisteminin yenilenmesiyle birlikte yapay zeka destekli bir yapı kurulduğunu ve bu sayede firma kayıtlarının kolaylaştığını aktardı. TAREKS'te aktif firma sayısının yüzde 8, kullanıcı sayısının ise yüzde 48 arttığını dile getiren Bolat, sanayi ürünleri ithalatı için yapılan başvuru sayısındaki artışa da dikkat çekti. Ayrıca, e-ticarette satılan ürünlerin güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilen EPGD sisteminin, piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşlarına veri temelli, hızlı ve risk odaklı karar alma kapasitesi kazandırdığını belirtti. Bu sistem sayesinde güvensiz ürünlerin tespiti için web tarama, veri toplama ve yapay zeka destekli analizler yapılacağı bilgisini verdi.

Tüketici Hakları ve Şeffaflık Vurgusu

Bakan Bolat, e-ticaretteki denetimlerin mevzuatla daha sağlıklı hale geldiğini ve vatandaşların artık ürünlerin güvenlik uyarıları, uygunluk işaretleri ve üretici bilgilerini kolayca görebildiğini söyledi. Yurt dışı kaynaklı satış yapan firmaların Türkiye'de yerleşik bir işletme bulundurma zorunluluğu getirildiğini ve elektronik ticaret platformlarının ürün güvenliği temas noktası belirlemesinin zorunlu kılındığını açıkladı. Bu sayede vatandaşların şikayetlerini doğrudan platformlara iletebildiğini ve güvensiz ilanların 24 saat içinde yayından kaldırılmak zorunda olduğunu belirtti. Bakanlığın "Taksonomi Belgesi" ile satıcıların ürün ilanlarını mevzuata uygun hazırlamaları için bir rehber sunduğunu ve hedeflerinin satıcılar için netlik, tüketiciler için ise standartlaştırılmış ve doğru bilgi sağlamak olduğunu ifade etti. "Güvenli Ürün, Güvenli Gelecek" vizyonuyla hareket ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.