Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, yerel ekonominin can damarlarından biri haline gelen Antep fıstığı üretiminde dikkat çekici bir artış yaşanıyor. Geçtiğimiz yıl 500 ton civarında rekolte elde edilen bölgede, bu yıl bin tona ulaşılması hedefleniyor. Bu durum, çiftçiler için umut verici bir gelişme olarak öne çıkıyor.

ÇERMİK'TE FISTIK EKONOMİSİ BÜYÜYOR
Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt gibi fıstık üretiminin kaleleri olarak bilinen illerin yanı sıra, Çermik ilçesi de bu değerli ürünü yetiştirme potansiyelini her geçen gün artırıyor. İlçenin 35 kırsal mahallesinde titizlikle yürütülen fıstık yetiştiriciliği, 2025 yılında 500 tonluk bir verim sağlamıştı. Ancak bu yılki beklentiler, bu rakamı iki katına çıkararak bin tonluk bir rekolteye ulaşmak yönünde. Yüksek ekonomik değeriyle bilinen fıstık, bölge halkının ilgisini giderek daha fazla çekiyor.
MARKALAŞMA HEDEFİ VE GELECEK BEKLENTİLERİ
Göktepe Mahallesi'nde fıstık üreticiliği yapan Mervan Yıldırım, üretimde gözle görülür bir artış yaşandığını ve Çermik fıstığını markalaştırma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini belirtti. Yıldırım, diğer fıstık üretim bölgeleri gibi Çermik'in de adından söz ettirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, bu potansiyelin doğru stratejilerle tam anlamıyla değerlendirilebileceğine inanıyor. Bu artış, hem yerel çiftçilere ekonomik katkı sağlıyor hem de bölgenin tarımsal ürün yelpazesini zenginleştiriyor.







