Eskişehir iş dünyasından ekonomi çağrısı: İstikrar tek çare!

EKONOMİ Yayınlanma : 18 Mart 2026 10:01 Düzenleme : 18 Mart 2026 10:01
Eskişehir iş dünyasından ekonomi çağrısı: İstikrar tek çare!
Eskişehir iş dünyası, küresel petrol fiyatlarındaki artışın Türkiye ekonomisi için tehdit oluşturduğunu belirtti. İstikrarın sağlanması ve mevcut tedbirlerin kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan dernek, devletin mali yük üstlend

Eskişehir Müteşebbis İş İnsanları Derneği (ESMİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürhan Şengül, küresel ve yerel ekonomik gelişmelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şengül, ekonomik istikrarın sağlanması, piyasa disiplininin korunması ve mevcut tedbirlerin kararlılıkla sürdürülmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Küresel Gerilimler ve Petrol Fiyatları Ekonomiyi Tehdit Ediyor

Şengül, dünya akaryakıt sektörünün son yılların en büyük dalgalanmalarından birini yaşadığını belirterek, İran-ABD ve İsrail arasındaki gerilimin, özellikle Hürmüz Boğazı'ndaki güvenlik riskleri ve navlun krizleriyle birleşerek petrol fiyatlarını uluslararası piyasalarda zirveye taşıdığını ifade etti. Mevcut tablonun, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesi açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Şengül, spekülatif fiyat hareketlerinin tüketiciyi paniğe sevk ederek arz krizini tetiklediğini ve bunun enerji sektöründen lojistiğe kadar tüm ekonomik dengeleri etkilediğini dile getirdi.

Devlet Mali Yük Üstleniyor, Sürdürülebilirlik Kritik

Türkiye'nin attığı adımlar kapsamında geliştirilen eşel mobil uygulamasının akaryakıt fiyatlarındaki baskıyı bir nebze de olsa hafiflettiğini ancak küresel piyasalardaki oynaklık ve jeopolitik riskler devam ettiği sürece tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Şengül, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) zorunlu petrol stoklarının bir kısmının piyasaya sunulmasına izin veren kararını olumlu karşıladı. Ancak uygulanan tedbirlerin sürdürülebilirliğinin büyük önem taşıdığını, aksi takdirde motorin fiyatlarının 85 TL ve üzerine çıkabileceğini, bunun da tüm ürünlerde yeni bir zam dalgasını tetikleyeceğini belirtti. Mevcut sistemlerin devamlılığının kritik bir gereklilik olduğunu ekledi. Güncel durumda motorinde ÖTV'nin 1 TL'nin altına, benzinde ise yaklaşık 6 TL seviyelerinde kaldığını, bunun devletin fiyat artışlarını sınırlamak adına önemli bir mali yük üstlendiğini gösterdiğini sözlerine ekledi. Şengül, krizlerin çözümünde 'Yurtta sulh, cihanda sulh' anlayışının temel ilke olduğu kanaatinde olduklarını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.