Fındık üreticileri zirai don tehlikesiyle karşı karşıya: Kar yağışı umut mu, tehdit mi?

EKONOMİ Yayınlanma : 03 Mart 2026 03:43 Düzenleme : 03 Mart 2026 03:43
Fındık üreticileri zirai don tehlikesiyle karşı karşıya: Kar yağışı umut mu, tehdit mi?
Ordu'da yağan kar, fındık üreticilerini zirai don tehlikesi konusunda endişelendiriyor. Uzmanlar, mevcut karın faydalı olduğunu ancak ilerleyen günlerdeki soğukların risk oluşturabileceği konusunda uyarıyor.
Fındık üreticileri zirai don tehlikesiyle karşı karşıya: Kar yağışı umut mu, tehdit mi?

Ordu'nun orta ve yüksek kesimlerinde yaşanan kar yağışı, fındık üreticilerini endişelendirdi. Şubat ayı sonundaki kar yağışının fındık dalları ve toprak için faydalı olabileceği belirtilse de, ilerleyen günlerde beklenen sert soğuklar ve kar yağışının zirai don riskini artırabileceği uyarısı yapıldı.

Mevsiminde Yağan Karın Etkisi

Üreticiler, geçen yıl nisan ayında yaşanan ve büyük zarara yol açan zirai don olayını hatırlayarak tedirginlik yaşıyor. Ancak uzmanlar, şu an yağan karın doğrudan bir don tehlikesi oluşturmadığını, aksine toprağın nemlenmesi ve fındık dallarının korunması açısından olumlu olabileceğini belirtiyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevcut kar yağışının sert soğuklarla birlikte olmadığını ve bu durumun olumlu olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Riskler Devam Ediyor

Soydan, fındıkta zirai don riskinin tamamen ortadan kalkmadığını vurgulayarak, "Süreç ve risk devam ediyor" dedi. Geçen yıl nisan ayında yaşanan don olayının, ilerleyen günlerde de benzer risklerin oluşabileceğini gösterdiğini belirten Soydan, fındık yapraklarının açılmaya başladığı bu dönemde, sıfırın altındaki hava sıcaklıklarının ve kar yağışının potansiyel bir tehdit oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.