Finlandiya'nın bağımsızlık günü Ankara'da coşkuyla kutlandı: Türkiye'den tam destek

GÜNDEM Yayınlanma : 03 Aralık 2025 22:35 Düzenleme : 03 Aralık 2025 22:35
Finlandiya'nın bağımsızlık günü Ankara'da coşkuyla kutlandı: Türkiye'den tam destek
Finlandiya'nın bağımsızlığının 108. yıl dönümü Ankara'da resepsiyonla kutlandı. Türkiye ve Finlandiya arasındaki güçlü diplomatik ilişkiler, savunma ve ticaret alanındaki işbirliği vurgulandı.
Finlandiya'nın bağımsızlık günü Ankara'da coşkuyla kutlandı: Türkiye'den tam destek

Finlandiya'nın bağımsızlığının 108. yıl dönümü, Ankara'da düzenlenen özel bir resepsiyonla kutlandı. Bu anlamlı etkinlik, iki ülke arasındaki güçlü diplomatik ilişkilerin ve işbirliğinin bir göstergesi oldu.

TÜRKİYE VE FİNLANDİYA ARASINDAKİ GÜÇLENEN BAĞLAR

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen resepsiyona, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar ve Finlandiya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı Heikki Autto gibi önemli isimler katıldı. Etkinlik, iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı. Dışişleri Bakan Yardımcısı Bozay, Türkiye'nin Finlandiya'nın AB üyelik sürecine verdiği desteği vurgulayarak, bu desteğin devam etmesini dilediğini belirtti. Bozay ayrıca, ortak projelerin inovasyonun stratejik dostluğun bir sonraki adımı olacağını ve savunma alanındaki işbirliğinin önemini vurguladı.

SAVUNMA VE TİCARET ALANINDA ORTAK ADIMLAR

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, Finlandiya halkının bağımsızlık gününü kutlayarak, bu günün ulusal bir yıl dönümünden çok daha fazlasını, ulusun özgürlüğünü, onurunu ve direncini simgelediğini ifade etti. Akar, Türkiye-Finlandiya arasındaki ikili ilişkilerin yıllar içinde güçlendiğini ve bu ilişkinin gelecekte de ilerlemesini umduğunu belirtti. İşbirliğinin karşılıklı güven, saygı ve ortak değerlere dayandığını söyleyen Akar, siyaset, ekonomi, savunma, kültür ve insani konular gibi birçok alanda birlikte çalışıldığını vurguladı. Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilişkilerin daha da güçlendiğine dikkat çekildi. Finlandiya Savunma Komitesi Başkanı Heikki Autto ise, iki ülkenin ticari işbirliğini daha yukarı taşıma yönündeki adımlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Savunma sanayi alanındaki işbirliğine değinen Autto, Türkiye ve Finlandiya arasındaki karşılıklı ilişkinin, 1925'te Türkiye'de yayımlanan 'Beyaz Zambaklar Ülkesi Finlandiya' isimli kitaptan etkilendiğini belirtti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ KÖKLÜ İLİŞKİLER VE GELECEK VİZYONU

Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Pirkko Mirjami Hamalainen, ülkesinin bağımsızlığının 108. yıl dönümünü Ankara'da kutlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Dünyanın en mutlu ülkesinin temsilcisi olarak sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum." dedi. Hamalainen, Türkiye ve Finlandiya arasındaki üst düzey ziyaretlerde Avrupa'nın güvenliği konusunda işbirliğinin artırılması gerekliliğine değinildiğini belirtti. İki ülke arasındaki ticaret ve savunma sanayi alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi için çalışıldığını ifade eden Hamalainen, bu çalışmaların gelecek yılda da devam edeceğini kaydetti. Hamalainen, 2026 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılının kutlanacağını hatırlatarak, geleceğe yönelik umutlarını dile getirdi. Konuşmaların ardından davetlilere yemek ikramı yapıldı.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.