GTB Başkanı Akıncı: Anız yakmak, toprağın geleceğini yakmaktır

EKONOMİ Yayınlanma : 15 Haziran 2026 17:40 Düzenleme : 15 Haziran 2026 17:40
GTB Başkanı Akıncı: Anız yakmak, toprağın geleceğini yakmaktır
GTB Başkanı Mehmet Akıncı, anız yakmanın toprağın verimliliğine ciddi zararlar verdiğini ve bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, hasat sezonunun başlamasıyla birlikte anız yakma uygulamasına dair önemli uyarılarda bulundu.

ANIZ YAKMANIN ZARARLARI

Akıncı, anız yakmanın kısa vadeli bir çözüm gibi görünse de toprağın verimliliğine, çevreye ve ülke ekonomisine ciddi zararlar verdiğini belirtti. Tarım arazilerinin gelecek nesillere sağlıklı şekilde aktarılabilmesi için bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti. Toprağın tarımsal üretimin temel unsuru olduğunu vurgulayan Akıncı, verimli tarımın sağlıklı topraklarla mümkün olabileceğini dile getirdi.

TOPRAK SAĞLIĞI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Hasat sonrası tarlalarda kalan bitki artıklarının yakılmasının toprak yapısını bozduğunu kaydeden Akıncı, bu uygulamanın toprağın yıllar içinde oluşturduğu doğal zenginliği yok ettiğini söyledi. Yangınların toprak sağlığını tehdit ettiğini belirten Akıncı, anız yakmanın yalnızca tarım arazilerine değil, çevreye de zarar verdiğini aktardı. Kontrolsüz yangınların ormanlık alanlara, enerji nakil hatlarına ve yerleşim yerlerine sıçrayarak büyük maddi kayıplara yol açabileceğini ifade etti.

MODERN TARIM YÖNTEMLERİNE YÖNELİM

Akıncı, modern tarım uygulamalarının anızların değerlendirilmesine yönelik önemli alternatifler sunduğunu vurguladı. Bitki artıklarının toprağa karıştırılması, doğrudan ekim ve koruyucu toprak işleme yöntemleri, üretim maliyetlerini düşürmekle birlikte toprağın organik yapısının korunmasına da katkı sağlıyor. Üreticilere çağrıda bulunan Akıncı, toprak sağlığının korunmasının tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.