Hamas’tan İsrail’in kararına sert tepki: Bedeli ağır olur

GÜNCEL Yayınlanma : 08 Ağustos 2025 15:04
Hamas’tan İsrail’in kararına sert tepki: Bedeli ağır olur
İsrail’in ‘Gazze’nin tamamını işgal’ kararını açıklamasının ardından Hamas’tan jet yanıt geldi. Hamas, Netanyahu’nun bu adımla müzakere sürecine darbe vurduğunu belirterek “Bu planın hayata geçirilmesi durumunda İsrail ordusu büyük bedeller öder” açıklama

İsrail Güvenlik Kabinesi’nin Başbakan Netanyahu’nun Gazze’yi tamamen işgal planını onaylamasının ardından Hamas’tan çok sert karşılık geldi. Hamas, Netanyahu’nun bu kararla müzakere sürecini sabote ettiğini belirterek, “İsrailli esirleri kişisel çıkarları için feda ediyor” çıkışı yaptı.

İsrail Güvenlik Kabinesi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sunduğu “Gazze’nin tamamen işgali” planını onayladı. 10 saat süren toplantıda alınan karardan sonra İsrail Başbakanlık Ofisinin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada işgal planı resmen duyuruldu. Kararın onaylanmasının ardından Gazze’de 22 aydır süren insanlık dramında yeni bir evreye geçiliyor.

HAMAS: İSRAİL BÜYÜK BEDEL ÖDER
İşgal kararına sert tepki gösteren Hamas, Netanyahu’nun bu adımla yürütülen müzakere sürecine büyük bir darbe vurduğunu kaydetti. Yapılan açıklamada, “Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların genişletilmesi, soykırım politikalarının ve zorla göç ettirme planlarının devamıdır.

Netanyahu, İsrailli esirleri kendi siyasi ve ideolojik hırsları uğruna feda etmeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

Hamas ayrıca, bu planın hayata geçirilmesi durumunda İsrail ordusunun büyük bedeller ödeyeceğini ve Filistin halkının işgal ve vesayet planlarına direneceğini vurguladı.

GAZZE’DEKİ SİVİLLER ZORLA YERİNDE EDİLECEK
Yerel kaynaklara ve uluslararası medyaya göre İsrail ordusu, ilk aşamada Gazze kentindeki tüm sivilleri zorla tahliye ederek bölgeyi boşaltmayı hedefliyor. Axios’un aktardığına göre, bu siviller orta kesimlerdeki mülteci kamplarına yönlendirilecek. Ardından kara harekâtı başlayacak ve şehir kuşatma altına alınacak.

Yetkililer, saldırının şu aşamada yalnızca Gazze kentini kapsadığını, diğer mülteci kamplarına uzanmayacağını iddia etti.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yediot Aharonot’un haberine göre, Güvenlik Kabinesi toplantısında “işgal” kelimesi özellikle kullanılmadı. Bunun yerine hukuki sorumluluklardan kaçınmak amacıyla “kontrol” ifadesi tercih edildi.

Gazeteye konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, “Niyetimiz Gazze’yi işgal etmektir ancak resmi belgelerde bu terimi kullanmıyoruz. Uluslararası hukuk açısından doğacak sorumlulukları engellemek istiyoruz” dedi.

NETANYAHU: GAZZE’NİN TAMAMINI KONTROL ALTINA ALACAĞIZ
Netanyahu, kararın açıklanmasından önce Fox News'e verdiği röportajda, "Gazze'nin tamamını kontrol altına almayı hedefliyoruz" diyerek niyetlerini açıkça ortaya koymuştu.

Alınan karar, uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, bölgede halihazırda ağır insani kriz yaşayan sivillerin durumunun daha da kötüleşmesinden endişe ediliyor. Uzmanlar, planın hayata geçmesi halinde yeni bir kitlesel göç dalgası ve büyük bir insani felaketin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.