İzmir'in Çiğli ilçesine bağlı Harmandalı Mahallesi'nde yaşayanlar, Danıştay kararıyla kapatılması gereken ancak geçici izinlerle faaliyetini sürdüren Katı Atık Bertaraf Tesisi'nin yeniden açılma ihtimaline karşı topyekûn bir direniş başlattı. 1 Kasım'dan bu yana tesisin önünde nöbet tutan mahalle sakinleri, çöp sevkiyatını engellemek amacıyla 24 saat esasıyla eylemlerini sürdürüyor. Bu durum, bölgede büyük bir gerilim yaratmış durumda.

HUKUKİ SÜREÇ VE HALKIN TEPKİSİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 31 Ekim'de sona eren izni uzatmaması üzerine bölge halkı, tesisin faaliyetini devam ettirmesine şiddetle karşı çıkıyor. 35 yıllık Harmandalı sakini ve önceki dönem Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Dursun Ali Kazar, bu direnişin adalet ve yaşam mücadelesi olduğunu vurguladı. Kazar, "Mahkeme kararını hiçe sayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Süre bitmesine rağmen burayı tekrar açmak isteyenlere karşı halk çoluğuyla, çocuğuyla direniyor. Gece gündüz 24 saat buradayız. Türkiye bir hukuk devletidir, hukukun çiğnenmemesi için buradayız" diyerek tepkisini dile getirdi.

SAĞLIK VE SÖZLER YERİNE GELMELİ
Bölge sakinlerinden Güven Taş, 35 yıldır çöplerin yükünü çektiklerini belirterek yetkililere seslendi. Taş, "Buradaki insanların sağlığı Urla'daki, Karşıyaka'daki insanlardan daha değersiz değil. 90 yılından beri burada vahşi depolama yapılıyor. Buna hiçbir partinin hakkı yok. Eğer Yargıtay kararını bile uygulamayacaksak biz neden yaşıyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi. Yerel seçimlerde verilen sözlerin tutulmadığını da ifade eden Taş, "Belediye başkanları seçimden önce geldiler, 'Harmandalı artık İzmir'in çöpünü taşımayacak' dediler. Bugün neredeler? Biz 10 gündür gece gündüz buradayız, sadece haklımızın yanında olun istiyoruz. Bu halk sözünü tutanları unutmaz" şeklinde konuştu.

ÇADIR KURDULAR, MÜCADELE SÜRÜYOR
Tesisin önünde kurulan çadırlarda kadın, çocuk, yaşlı demeden nöbet tutan Harmandalı halkı, çöpe yeniden izin verilmemesi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti. Mahalle sakinleri, yetkililerle iletişim kuramadıklarını ve yerel yöneticilerin sessizliğine tepki göstererek, "Aynı partiden iki belediye başkanı birbirine ulaşamıyor. Bu çok acı bir tablo. Hiç kimse bizimle görüşmüyor, bilgi vermiyor. Biz burada hukukun işlemesini istiyoruz" açıklamasında bulundu.







