Karne sadece not demek değil: Uzmandan velilere kritik uyarılar

SAĞLIK Yayınlanma : 15 Haziran 2026 21:40 Düzenleme : 15 Haziran 2026 21:40
Karne sadece not demek değil: Uzmandan velilere kritik uyarılar
Uzman Psikolog Begüm Özkaya, karnelerin sadece ders başarısı olmadığını, velilerin yanlış yaklaşımlarının çocukları olumsuz etkilediğini belirtti. Başarısızlığın tek sorumlusunun öğrenci olmadığını vurguladı.

Sivas'ta eğitim-öğretim yılının sonuna yaklaşırken, öğrenciler karne telaşına kapıldı. Medicana Sağlık Grubu Uzman Psikoloğu Begüm Özkaya, düşük not alan öğrencilere yönelik hatalı yaklaşımların, ileriki eğitim hayatlarını olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu. Özkaya, "Karne sonuçlarının tek sorumlusu öğrenci değildir ve bu sorumluluğu paylaşmak gerekir" dedi.

KARNE SADECE DERS BAŞARISI DEĞİL

Özkaya, karnelerin sadece ders başarısını değil, öğrencinin diğer özelliklerini de göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı. "Çocuklar karne aldığında, sadece notlara odaklanmak, onların diğer yönlerini görmemizi engelleyebilir. Bu nedenle karne, yalnızca ders başarısı olarak değerlendirilmemelidir. Öğrencinin notları okul başarısını gösterse de, başarısız olduğu alanlar başka konularda başarılı olamayacağı anlamına gelmez" diye ekledi.

VELİLERİN YANLIŞ TEPKİLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Velilerin, başarısız karneler karşısında öğrencilerle tartışmamaları gerektiğini belirten Özkaya, aile içi suçlamaların çocuklarda depresif, mutsuz ve öğrenmeye karşı isteksizlik yaratabildiğini söyledi. Lise çağındaki çocuklarda ise bu durumun olumsuz davranışlara yol açabildiğini ifade etti. Başarısızlığın tek sorumlusunun öğrenci olmadığını ve bu sorumluluğun aileyle paylaşılması gerektiğini vurgulayan Özkaya, kişisel, ailevi ve okul kaynaklı nedenlerin araştırılması gerektiğini belirtti. Velilere, takdirle başlayıp, nedenleri araştırarak ve çocukla birlikte çözüm yolları bulmayı öneren Özkaya, maddi ödüllerin yanı sıra sözel takdirin de önemine dikkat çekti. Tatilin dinlenme amacı taşıdığını unutmamak gerektiğini, ödevlerin tatil sonuna bırakılmasının daha uygun olduğunu sözlerine ekledi. Çocuğa verilecek tepkilerin, öğrenme motivasyonunu ve yaşam kalitesini artıracağını belirtti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.