Konya’da süneyle mücadelede yapay zeka dönemi başlıyor

TARIM-HAYVANCILIK Yayınlanma : 09 Nisan 2026 11:52 Düzenleme : 09 Nisan 2026 11:54
Konya’da süneyle mücadelede yapay zeka dönemi başlıyor
Konya’da bu yıl uygulanacak yapay zeka tabanlı Süne Tahmin Uyarı Sistemi ile buğday üretiminde verim ve kalitenin artması hedefleniyor. STUS uygulamaları öncesi il ve ilçe müdürlüğü personeline eğitim verildi

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni tarım sezonunda süne ile mücadele için harekete geçti. Bu yıl, buğdayın önemli zararlılarından sünede olası salgın yapay zeka ile önlenecek.

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ile Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülen Süne Tahmin Uyarı Sistemi (STUS) eğitim toplantısı Konya’da gerçekleştirildi.

İl ve ilçe müdürlüklerinde görev yapan teknik personelin katılımıyla düzenlenen eğitim programında yapay zekâ tabanlı geliştirilen STUS sistemi ile süne popülasyonu ve salgın riski, mücadele zamanının doğru belirlenmesi, kimyasal mücadele gerekliliği kararının verilmesi gibi kritik konuların yüksek doğruluk oranı ile tahmin edilebildiği aktarıldı.

Eğitimlerin ardından bu yıl Konya Ovası’nda yetişen buğdayda süne zararının en az oranda olması bekleniyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.