Konya’yı besleyen barajlarda son durum: Kritik seviye aşılamadı!

YEREL Yayınlanma : 18 Mart 2026 14:23 Düzenleme : 18 Mart 2026 15:33
Konya’yı besleyen barajlarda son durum: Kritik seviye aşılamadı!
Konya’da Şubat ayındaki yağışlar barajlarda beklenen etkiyi sağlamadı. Kentin içme ve sulama suyuna kaynak olan Altınapa, Bozkır ve Afşar barajlarında doluluk oranı 15 günde yüzde 2 ila 3 oranında artarken Bağbaşı barajındaki seviye düştü

Konya’da şubat ayında etkili olan yağışlar barajlardaki doluluk oranlarını artırdı. Meteoroloji, 18 Mart itibariyle (bugün) yağışlı havanın ülke genelinde yeniden etkili olacağını açıklarken barajlardaki son durum da belli oldu.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden elde edilen verilere göre içme ve sulama suyu için kritik öneme sahip barajlarda da dikkat çeken artışlar yaşandı. Altınapa, Bağbaşı, Bozkır ve Afşar barajlarındaki doluluk oranının son iki haftada arttığı gözlendi. 

BAĞBAŞI BARAJI’NDAKİ SEVİYE DÜŞTÜ

KOSKİ’nin verilerine göre Altınapa, Bozkır ve Afşar barajlarındaki doluluk oranı artarken Mavi Tünel’e su sağlamak amacıyla Hadim’de yapılan Bağbaşı Barajı’ndaki su seviyesi geriledi.

Bağbaşı Barajı, en az doluluk oranının ölçüldüğü su kaynağı oldu. Yüzde 14 olan doluluk oranı son iki haftada değişmezken 18 Mart 2026 tarihi itibariyle Bağbaşı Barajı’ndaki su miktarı 28.050.000 m3 olarak ölçüldü. Bağbaşı Barajı’nda 5 Mart tarihinde ölçülen su miktarı 28.160.000 m3 idi.

İKİ HAFTADA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ

15 günlük süreçte doluluk oranı yüzde 3’lük artış ile Bozkır ve Altınapa Barajlarında kaydedildi. Bozkır Barajı’ndaki su miktarı 86.240.000 m3’ten 93.660.000 m3’e yükselirken Altınapa Barajı’nda ise 6.197.000 m3 olan seviye 7.007.000 m3’e ulaştı.

Konya’nın en büyük su kaynaklarından Afşar Barajı’ndaki artış ise yüzde 2 oldu. 3 Mart’ta 230.650.000 m3 olarak kayıtlara geçen su miktarı 237.640.000 m3 oldu.

KURAKLIK RİSKİ HALA GEÇMEDİ

Öte yandan uzmanlar, barajlardaki doluluk oranı artsa da kuraklık riskinin hala devam ettiğini belirtiyor.

Barajlardaki doluluk oranı umut verse de yer altı su seviyesinin hala kritik eşikte olduğuna dikkat çeken yetkililer, yüzeysel akışa geçen yağışların yer altı sularında kayda değer bir artış sağlamadığını ifade ediyor.

Yağışların kısa vadede su potansiyeli açısından sevindirici olduğu, ancak orta ve uzun vadede öngörülen kuraklık tehdidinin ortadan kalkmadığı belirtiliyor.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.